21 december 200500:00

Door Joep Meijsen

Flyers slaat eerste slag

Heerenveen Flyers is halverwege de weg naar Eindhoven. Matt Korthuis trof twee keer doel in een 4-2 zege voor Heerenveen op Amstel Tijgers. Flyers heeft nu nog Ă©Ă©n zege in twee wedstrijden nodig om zich te plaatsen voor de bekerfinale.

Beide twijfelgevallen bij Amsterdam, Tommie Hartogs en Bohuslav Subr, traden aan bij de verdedigende bekerkampioen Amsterdam. Flyers deed het nog steeds zonder Stanislav Vernikov, maar had wel een uitblinkende Marcel Nijland in het doel.

Amsterdam kwam al vroeg in de ontmoeting op achterstand, toen Hans Kroon met zijn derde treffer van het seizoen scoorde namens de Friezen. In een gelijkopgaande, spannende ontmoeting duurde het tot diep in de tweede periode voordat Heerenveen de wedstrijd definitief naar zich toe leek te trekken. Matt Korthuis en Marco Postma verhoogden de voorsprong naar 3-0.

Amsterdam is echter pas geklopt als het laatste fluitsignaal klinkt en vroeg in de derde doorgang bracht Tommie Hartogs de formatie van Ron Berteling terug in de wedstrijd. Diezelfde Hartogs had tien minuten voor tijd een assists op de aansluitingstreffer van Leo van den Thillart. Deze werd gescoord tijdens een straf tegen Jeroen van Olphen wegens holding.

De Amsterdamse jacht op de gelijkmaker werd verstoord door een straf tegen Leo van den Thillart wegens roughing, waarop Matt Korthuis tot opluchting van de ruim elfhonderd toeschouwers de beslissende goal kon binnenschieten. Het was de vijftiende treffer van het seizoen voor de Nederlandse Canadees.

De serie wordt op vrijdag 30 december voortgezet in Amsterdam. De eventuele beslissende derde ontmoeting wordt op woensdag 4 januari in Heerenveen gespeeld. De andere halve finale-serie begint komende vrijdag in Tilburg.