8 december 200800:00

Door Joep Meijsen

Flyers slecht vesting Tilburg

Heerenveen Flyers stuntte zondagavond met een 6-3 overwinning in Tilburg. De ploeg van Chris Eimers scoorde op de eerste twee kansen en gaf dat voordeel niet meer weg tegen een slap spelende thuisploeg. Daarmee is Heerenveen na het eerste speelweekeinde in de eredivisie de onverwachte koploper.

Met een thuiswedstrijd tegen Den Haag en een uitwedstrijd in Tilburg had Flyers misschien wel het moeilijkste programma van alle teams in het openingweekeinde. ‘Het waren zes punten waar we niet zonder meer op gerekend hadden. Ik denk wel dat de overwinning hier vandaag verdiend was, we waren het grootste deel van de wedstrijd de betere ploeg. Tilburg heeft echter veel kwaliteit in huis en dus blijft het tot het laatste moment spannend.

Zijn collega Larry Suarez moet even nadenken op de vraag wanneer Tilburg voor het laatst in de reguliere competitie thuis heeft verloren. ‘Ik denk in november in mijn eerste seizoen hier. November 2006. Afgelopen jaar hebben we in de play-offs thuis verloren van Geleen, maar in de reguliere competitie nooit. Die reeks moest een keer doorbroken worden. Heerenveen was écht een ploeg die vandaag keihard werkte en veel inzet toonde en bij ons kwam het niet goed op gang.'

Flyers kende een absolute droomstart tegen de rivaal van de afgelopen twee seizoenen. Tilburg zette de eerste aanval van de dag op, maar de counter was messcherp. Michael Nason zette Bert van den Braak vrij voor het doel die de puck goed binnenschoot. Twee minuten later sloeg de international een tweede keer toe. Deze keer was het Erik Landman die op de counter Van den Braak in positie bracht.

Daarmee keek Trappers dus al snel tegen een dikke achterstand aan. De zondebok was Don Nichols, die er bij beide tegengoals niet goed uitzag. Hij werd door coach Larry Suarez daarna enige tijd op de bank gehouden. De rest van de ploeg probeerde intussen de zaken weer op orde te krijgen, wat niet meeviel. Flyers gaf de eerste periode geen enkele powerplay weg en Tilburg slaagde er amper in tot goede kansen te komen.

Eimers: ‘Het is voor ons enorm belangrijk om uit de strafbank te blijven. We hebben maar een smalle selectie. Dezelfde jongens spelen powerplay en shorthanded, wat enorm zwaar is.' Aan de andere kant zag Suarez juist de hele wedstrijd spelers richting de strafbank schaatsen. ‘Ik heb er niet zoveel problemen mee dat we deze wedstrijd verloren hebben. Het is een lang seizoen. Ik heb wel problemen met de straffen die sommige spelers opliepen. Stomme, egoïstische straffen die ons duur kwamen te staan.'

Dat gold in de tweede periode voor Bjorn Willemse, die met een crosscheck wraak nam voor een slashing. Willemse kreeg vijf minuten straf en een game-misconduct van scheidsrechter Bergman. Via een schot van Rody Jacobs had Trappers de achterstand halverwege de eerste periode gehalveerd. In de slotminuut van de tweede periode profiteerde Flyers maximaal van de straf tegen Willemse. Eerst was het Sander Dijkstra die raakschoot, vervolgens was het JD McCabe die het hardste schot van de wedstrijd via de onderkant van de lat achter Billy Thompson zag verdwijnen voor de 1-4.

Hoe gevaarlijk Tilburg kan zijn op de powerplay, bewees de ploeg vroeg in de derde periode. Lance Monych was grotendeels onzichtbaar in de wedstrijd. Met een man meer op het ijs was hij er echter als de kippen bij om al na zes seconden het voorbereidende werk van Taggart Desmet af te ronden. Dit gaf Trappers energie om alsnog te gaan zoeken naar een goed resultaat. De jacht werd echter gehinderd door twee straffen tegen Casey van Schagen. De tweede werd bovendien afgestraft met een tegengoal. Travis Chapman, die eerder de paal al had geraakt, schoot raak met een laag schot. Bert van den Braak pakte met een assist zijn derde punt van de avond mee.

Nog één keer probeerde Tilburg terug te komen in de wedstrijd. Ruim een minuut na de 2-5 was het Taggart Desmet die een goede rush van Don Nichols met een treffer beloonde. Het van het ijs halen van de doelman hielp Trappers echter niet meer. Travis Chapman schoot de puck schuin in het lege net.

Geleen Eaters - Amstel Tijgers

Voor de tweede dag op rij verspeelde Amstel Tijgers een voorsprong van twee doelpunten om vervolgens in overtime het lid op de neus te krijgen. Op zondagavond koesterden de hoofdstedelingen een 1-3 voorsprong na de eerste periode om de wedstrijd uiteindelijk in overtime te verliezen door een tegengoal van Erik Tummers.

Eaters liet het wel aankomen op de slotminuut van de reguliere speeltijd om de gelijkmaker te scoren. Met doelman Benjamin Finkenrath al op de bank en een extra aanvaller op het ijs was het Lance Herauf die namens Eaters de overtime afdwong. Het was de tweede treffer van de wedstrijd voor de uit Balgonie in Saskatoon afkomstige forward. Hij had ook al de enige goal van de tweede doorgang voor zijn rekening genomen.

Daarmee werd het goede werk van Amsterdam in de eerste twintig minuten dus teniet gedaan. Via Ivy van den Heuvel, zijn vijfde van het seizoen. Daarmee heeft de forward uit Den Bosch zijn doelpuntentotaal van vorig jaar al overtroffen. Ook Marcel Kars en Craig Sanders kwamen tot scoren. Lambert Keulen was als enige succesvol voor Eaters, dat echter aan het eind van de wedstrijd toch aan het langste eind trok.