16 februari 200800:00

Door Joep Meijsen

Flyers snakt naar play-offs

Heerenveen Flyers boekte in het Triavium een 3-1 zege op Nijmegen. In een slordige, matige wedstrijd scoorde Flyers twee keer op de powerplay. De hoogtepunten van de wedstrijd hadden echter weinig met goed ijshockey van doen.

Vroeg in de derde periode leek Nijmegen op 3-2 te komen, toen een schot op de powerplay voorbij Tim Kelleher in de richting van de doellijn gleed. Tot verbazing van alle aanwezigen trad Devils-aanvaller Benny Musga echter op als extra verdediger voor Flyers en tikte de puck van de doellijn weer uit het doel. In de slotminuut schaatste Alexander Ivanov helemaal alleen op het lege Nijmeegse doel af, maar wist tot vermaak van het publiek van luttele meters afstand het open net finaal te missen.

Het was kenmerkend voor een wedstrijd waarin niets meer op het spel stond. Voor Nijmegen was het de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, terwijl Heerenveen in gedachten waarschijnlijk al bij komende dinsdag was als de eerste wedstrijd van de play-offs op het programma staat. Geen blessures en geen schorsingen was waarschijnlijk het motto. Het leverde een rommelige ontmoeting op waarin maar weinig geijshockeyd werd en fouten en onderlinge irritaties zich opstapelden.

De beste man op het ijs was zonder meer doelman Benjamin Finkenrath van Nijmegen. Flyers speelde slordig, leed veel puckverlies en combineerde moeizaam. Vooral in de tweede periode kreeg de ploeg echter een behoorlijke hoeveelheid kansen. Het was aan de in het Nijmeegse doel teruggekeerde Finkenrath te danken dat de score in die periode niet opliep naar een ruimschoots beslissende marge.

Ondanks het goede werk van Finkenrath tijdens de zestig minuten brachten Ivanov, Gordon en Levitin Heerenveen op een 3-0 voorsprong. Nick Verbruggen zorgde op de powerplay voor de 3-1. Als de powerplaytreffer van Nijmegen niet zo deskundig door Musga was voorkomen, had de ploeg uit de oudste stad van Nederland wellicht nog uitzicht gehad op een stuntje. Het door Ron Pilgrim gecoachte team werkte hard, maar maakt te veel fouten en moet te vaak aan de noodrem trekken om het een team als Heerenveen echt moeilijk te maken, zelfs al speelt die ploeg waarschijnlijk met de handrem aan.

Terwijl op center ice in Nijmegen bijna alle vrijwilligers werden bedankt en de prijs voor speler van het jaar werd uitgereikt, stonden de Friese spelers al onder de douche. Zaterdagavond wacht nog de confrontatie met Tilburg Trappers en drie dagen later staat de eerste wedstrijd van de play-offs al op het programma. Dan zullen de Friezen uit een ander vaatje moeten tappen, want tegen Den Haag komt de ploeg waarschijnlijk niet weg met de fouten die vrijdagavond in Nijmegen werden gemaakt.