11 september 200500:00

Door Joep Meijsen

Flyers-titel down under

Robert Starke en Don Nichols slaagden er afgelopen winter niet in om Heerenveen Flyers de landstitel te bezorgen. Amsterdam was te sterk in de finale. De twee Canadezen deden het in de zomermaanden beter. Ze wonnen de Australische titel met de Newcastle North Stars.

IJshockey is geen bijzonder grote sport in Australië. Anders dan in Nederland kunnen de fans echter wel live NHL- en AHL-ijshockey kijken via de vele sportkanalen die dit sportmaffe land rijk is. Als het om actief sporten gaat, geeft de bevolking echter de voorkeur aan cricket, rugby of Australian Football.

Toch wordt er op een redelijk niveau gespeeld. Eind jaren tachtig was het Nederlandse ijshockeyteam nog te gast in Australië tijdens een wereldkampioenschap in de toenmalige C-poule. Tijdens IIHF-bijeenkomsten zijn ook altijd Australische spelers en officials aanwezig.

In eigen land is een liga met acht teams actief, met veel importspelers, maar ook met lokaal talent. Daar doken dit jaar twee uit Nederland bekende namen op. Don Nichols en Robert Starke, allebei afgelopen jaar actief voor Heerenveen. Aangezien de seizoenen down under omgedraaid zijn, begint de competitie daar als die in Nederland is afgelopen.

In de finale namen de Newcastle North Stars het op tegen de Adelaide Avalanche. De wedstrijd eindigde in een 3-1 zege voor het team van Don Nichols. De populaire verdediger scoorde hoogstpersoonlijk de eerste treffer, terwijl Robert Starke goed was voor een assist op de derde treffer.