27 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Flyers verstoort feestje

Heerenveen verstoorde zondagavond het openingsfeest van Eaters Geleen. Zonder zelf sprankelend ijshockey te spelen legden de Friezen in hun 5-9 zege de defensieve kwetsbaarheid van Geleen bloot. Beide teams hebben nog veel werk te doen voor de start van de competitie.

Het was het type wedstrijd, waarbij de score er weinig toe deed. Het was meer een zoekplaatje voor de aanwezigen. 'Wie is die nummer vier van Heerenveen?', 'Wie was dat?', bij weer een doelpunt. Dit zoekplaatje werd niet geholpen door het feit dat de nieuwe shirts van de Flyers nog geen spelersnamen bevatten en de speaker in Geleen bijna onverstaanbaar was.

Beide ploegen waren vijf dagen voor de start van de nieuwe competitie ook nog verre van compleet. Vooral Heerenveen moest het nog stellen zonder een aantal van de belangrijke bouwstenen voor het nieuwe seizoen. Onder meer Oleg Timchenko, Don Nichols en Hans Kroon ontbraken nog in de line-up van Dave Hyrsky en Alex Andjelic. Eaters Geleen moest het stellen zonder Richard Kazda, terwijl ook de Nederlands-Canadees Jamie Schaafsma niet op het ijs verscheen. Bij de geblesseerde Kazda is het nog maar de vraag of deze nog voor Eaters uitkomt.

De wedstrijd zelf was bijzonder doelpuntrijk. Liefst veertien keer werden de verschillende doelmannen gepasseerd. Meestal had dit weinig van doen met uitstekend combinatie-ijshockey, maar meer met defensieve onmacht van de beide teams. Eaters begint met Dan Idema, JJ Vanderstam, Willem Kneepkens, Nigel Heijen en Marek Babic bijna van nul af aan, terwijl Flyers het verlies van Lester Arts en Justin Bekkering nog niet heeft opgevangen.

Doelmannen
Dat Heerenveen uiteindelijk met een ruime winst terug in de bus naar Friesland kon, had vooral van doen met de kwaliteit van de doelmannen. Waar vooral Marcel Nijland in zijn eerste wedstrijd terug weer een sterke indruk maakte, lijkt het goalie-duo Honoré Loos en Chris van Sloun nog lang niet klaar voor de nieuwe competitie. Kanttekening daarbij is wel dat de Friese aanvallers soms wel erg makkelijk vrij mochten doorschaatsen in de richting van het doel.

De ontmoeting tussen Heerenveen en Geleen was de eerste confrontatie tussen Eredivisie-teams van dit seizoen. Het restant van de oefencampagnes van de clubs is vooral afgewerkt met Duitse en Belgische tegenstanders. Duidelijk werd dat er, ondanks de competitiestart binnen enkele dagen, voor de technische staven van beide teams nog veel werk aan de winkel is.

Toch waren er ook positieve dingen te zien. De jeugdige Jeffrey Mens speelde bij Geleen een volwaardige rol, schaatste zich vaak in kansrijke positie en kwam tot een aantal goede schoten. De Nederlands-Canadees Dean Byvelds wisselde hele goede momenten af met merkwaardige missers, terwijl Dan Idema een solide indruk maakte achterin.

Nieuwkomer
Bij Heerenveen speelde nieuwkomer Bert van de Braak een prima wedstrijd. Hij bekroonde dit met het scoren van achtste en mooiste treffer namens de Flyers. Een van de weinige vloeiende aanvallen van de wedstrijd werd door de geboren Nijmegenaar met een wonderschone one-timer binnengeschoten. Verder toonde Tyler Palmiscno zich een nuttige, maar nog onwennige aanwinst voor de Flyers en keepte Marcel Nijland ouderwets sterk. Ook Erik Landman speelde een goede wedstrijd en won zijn meeste duels.

Heerenveen opent vrijdagavond het seizoen in en tegen Amsterdam, terwijl Eaters Geleen op zondag gastheer is van Emperors Nijmegen.