Flyers logo 0809

27 november 200800:00

Door Joep Meijsen

Flyers viert doorstart met zege

Heerenveen Flyers vierde woensdagavond de doorstart met de lancering van de nieuwe wedstrijdshirts, de terugkeer van Jamie Visser en een soepele overwinning op Groningen. Daarmee is de moeizame aanloop naar het huidige seizoen definitief verleden tijd.

TJ Kelley was de grote man voor Heerenveen in de 9-4 overwinning op Groningen. Hij verhoogde zijn doelpuntentotaal voor het seizoen met meer dan 30 procent door vier keer raak te schieten. De wedstrijd ging misschien om spek en bonden, beide teams zijn al enige tijd geleden uitgeschakeld in de strijd om de halve finales van de beker, maar voor Flyers was het toch een wedstrijd van belang.

De deelname van Heerenveen aan de competitie was afgelopen zomer lange tijd onzeker. Het ontbreken van een hoofdsponsor sloeg een dusdanig gat in de begroting dat het onverantwoord was om zich in te schrijven. Lokaal was er ook weinig steun voor de club, wat zelfs leidde tot voorstellen om de ploeg in Leeuwarden te laten spelen. Met steun van de gemeente en ijshal Thialf werd uiteindelijk met een beperkt budget toch deelname aan de eredivisie in Heerenveen veiliggesteld.

Intussen is de selectie van coach Chris Eimers uitgegroeid tot een volwaardig team met zeven imports, zeven huidige of voormalige internationals en een groep talentvolle jonge spelers. Gisteren keerde ex-Oranjeklant Jamie Visser terug in de Nederlandse competitie. Hij kwam de afgelopen drie jaar uit voor Geleen Eaters en daarvoor voor Heerenveen Flyers. Zijn beste jaar in de Nederlandse competitie had hij in 2006-07 toen hij in 46 wedstrijden voor Geleen 71 punten op zijn naam bracht.

In de wedstrijd van woensdagavond moest Flyers het doen zonder doelman Sjoerd Idzenga en international Nick de Jong, beide spelers kampen met blessures. Dat was geen belemmering voor een soepele overwinning in een wedstrijd die nog niet de allure heeft van de derby van het noorden zoals oudere ijshockeyfans in de regio die zich herinneren uit het verleden.

Eén van de imports die in de loop van het seizoen werd aangetrokken, Arthur Fritch, opende de score voor Heerenveen. Aan het eind van de eerste periode was het al 4-1 voor Flyers. TJ Kelley, Bert van den Braak en Michael Nason waren de doelpuntenmakers voor Flyers, terwijl Lance Morrison iets terugdeed namens de Grizzlies. Door deze nederlaag blijft Groningen op de laatste plaats staan in de bekercompetitie.

In de tweede periode dreigde Grizzlies de wedstrijd nog spannend te maken. Via Derek Bachynski en de makkelijk scorende nieuwkomer Blair Lefebvre bracht Groningen de achterstand halverwege de wedstrijd terug tot 4-3. Tot een definitieve comeback in de wedstrijd leidde dat niet. Sander Dijkstra en TJ Kelley stelden in het restant van de periode orde op zaken.

In het slotstuk liepen de Friezen daarna uit naar bijna dubbele cijfers. TJ Kelley nog twee keer en Jacco Landman met zijn tweede goal in twee wedstrijden. Derek Bachynski scoorde in de laatste minuut zijn tweede van de avond en zijn negende van het seizoen. Beide teams kunnen vooruit gaan kijken naar de start van de reguliere competitie volgende week. Met acht teams die de play-offs halen, liggen er goede kansen.