29 juni 200600:00

Door Joep Meijsen

Flyers wil talentschool

De Heerenveense jeugdstichting denkt na over de mogelijkheid een ijshockey talentschool te vestigen naar voorbeeld van die in Groningen. Op die manier moet in de toekomst het ijshockeyniveau in het noorden van Nederland naar een hoger peil worden getild.

Dat bleek onlangs tijdens een coach clinic in Thialf, waarvoor coaches en teamleiders van Heerenveen Flyers, FryslĂąn Nordics Drachten en GIJS Bears Groningen waren uitgenodigd. Het was de tweede keer dat een dergelijke bijeenkomst werd georganiseerd, terwijl een derde sessie voor september al in de planning zit.

De bijeenkomst stond onder leiding van ex-Den Haag-coach Robb Serviss, trainer van de Noord Nederlandse IJshockey Academie in Groningen. Hij omschrijft het verschil in ontwikkeling tussen de ijshockeysteden Groningen en Heerenveen door de ijshockeyschool in Groningen. 'Als je naar Groningen en Heerenveen kijkt, zoals het toen was en zoals het nu is, is er denk ik een hoop veranderd in het voordeel van Groningen. In het Nederlands U20 team waar ik ook als coach voor werk spelen nu zes spelers van Groningen en vier van Heerenveen. Van de 23 spelers op de talentschool spelen er maar liefst zeventien voor nationale selecties.'

Technisch advisieur Gert Nijland van de jeugdstichting in Heerenveen erkent dit en werkt actief mee aan de komst van een ijshockeyacademie naar voorbeeld van Groningen. 'In Groningen hebben ze nu zes jaar ervaring en dus zou het raar zijn daar niet van te profiteren. Bovendien hebben we nu in Heerenveen ook een LOOT-school.' Dit is een school waar topsport en opleiding kunnen worden gecombineerd.

Inmiddels zijn al gesprekken gevoerd met het Olympisch Steunpunt Noord Nederland over ondersteuning van het project in Heerenveen. 'Ook het bestuur van Stichting Jeugd IJshockey heeft positief op onze plannen gerageerd en dus gaan we ervoor', aldus Nijland. In Nederland zijn verder nog ijshockeyscholen in Nijmegen en Tilburg.

Nijland wil niet hals over kop van start gaan. 'We moeten het goed voorbereiden, iedereen is hier nu erg enthousiast en wil er tegen aan, maar we moeten wervoor zorgen dat we met een goed plan van start gaan.' Serviss ziet grote kansen voor de samenwerkeing. 'We moeten als noorden laten zien dat samenwerking tussen clubs veel kan opleveren. Niemand zorgt voor ons, we zullen ons dus zelf moeten redden.'

Bij het schrijven van dit artikel is gebruik gemaakt van teksten, citaten en beeldmateriaal aangeleverd door Geert van der Meulen.