9 maart 200600:00

Flyers wint bizar goalfestijn

Heerenveen Flyers hield in een bizar doelpuntenfestijn het thuisvoordeel vast in de serie tegen Eaters Geleen. Matt Korthuis had drie goals en een assist voor Heerenveen, maar het was Brad Smulders die de ontmoeting in overtime besliste; 7-6. Ryan Held had drie goals en een assist voor Eaters.

Daarmee heeft Heerenveen nog Ă©Ă©n zege nodig om zich te plaatsen voor de finale om het landskampioenschap. Een nuchtere conclusie na een bizarre wedstrijd waarin het evenwicht regelmatig kantelde. Defensief en tactisch leverden beide teams een wanprestatie, maar voor de toeschouwers leverde het een bijzonder vermakelijke pot ijshockey op.

Eaters Geleen werd ondanks het vervelende aanvangstijdstip op woensdag ondersteund door een behoorlijke groep toeschouwers, die met trommels en spreekkoren voor veel stemming zorgden in het stadion. Zij werden op hun wenken bediend in de openingsfase. Met de klok pas op 25 seconden leverde de allereerste kans voor Geleen direct een treffer op. Ryan Held scoorde van dichtbij.

Door het slechte weer arriveerden verschillende toeschouwers te laat. Ze zullen hun ogen hebben uitgewreven van verbazing. Anderhalve minuut na de openingstreffer was het Heerenveen dat plotsklaps op voorsprong stond. Met een schotje vanaf de blauwe lijn schoot Tyler Palmiscno tijdens de eerste powerplay van de wedstrijd de gelijkmaker binnen. Amper een halve minuut later was het weer raak. Kevin Bruijsten bracht Heerenveen op voorsprong.

Het was slechts de inleiding voor nog veel meer spektakel. Na elf minuten breidde Matt Korthuis eerst de voorsprong van Heerenveen shorthanded uit na een foute aanname van een Geleense verdediger op de blauwe lijn. Het restant van de periode was echter voor Geleen. Scheidsrechter Van de Waarden stuurde eerst Marco Postma naar de strafbank wegens ÂhookingÂ, waarna de matig spelende Don Nichols zijn team met een opzichtige slashing nog verder benadeelde. Met twee man meer op het ijs scoorde Jason Silverthorn de tweede Geleense treffer.

Anderhalve minuut later was het gelijk via Ryan Held. In de slotminuut van de eerste periode zette Jamie Schaafsma de wedstrijd op zijn kop door Eaters zelfs op voorsprong te brengen. Zeven doelpunten in de eerste twintig minuten, beide coaches zullen in de pauze harde woorden hebben gesproken over de defensieve organisatie.

Brad Smulders scoort in overtime de winnende goal
(foto: Martin de Jong)

Dit hielp in ieder geval tijdelijk, want de stroom aan doelpunten stokte in de tweede periode. Geleen had zijn zaken het beste voor elkaar. De ploeg was heer en meester op het ijs en schiep zich een reeks goede mogelijkheden. De formatie van Andy Tenbult had in deze fase van de wedstrijd de beslissing moeten forceren. De productie bleef echter beperkt tot slechts Ă©Ă©n treffer. Ryan Held scoorde zijn derde van de wedstrijd, maar Heerenveen zocht de kleedkamer op met de gedachte dat een comeback nog steeds mogelijk was.

Het relatief rustige spel van de tweede periode werd door beide teams in de slotperiode helemaal overboord gegooid. Ineens golfde het spel weer op en neer en hielden de verdedigers open huis. Via een powerplay-goal van Matt Korthuis kwam Heerenveen vroeg in de periode terug tot op Ă©Ă©n goal.

De teams hielden elkaar daarna min of meer in evenwicht tot een bizarre minuut ijshockey met drie treffers in 52 seconden. Op 53.16 scoorde Don Nichols de gelijkmaker. Veertig seconden later bracht Marc Visschers Geleen weer op voorsprong. De goal werd uitgebreid gevierd, maar direct vanaf de face-off was het alweer gelijk. Weer was het Matt Korthuis die het doel wist te vinden.

Heerenveen viert de winst uitbundig. Doelpuntenmaker Smulders wordt bedolven onder zijn teamgenoten.

De teams stonden weer op gelijke hoogte, maar het momentum in de wedstrijd was verschoven. Heerenveen deelde nu de lakens uit en kreeg de nodige kansen om de ontmoeting nog in reguliere speeltijd te beslissen, al bleef ook Geleen gevaarlijk. Uiteindelijk was maar 42 seconden in overtime nodig voordat Brad Smulders de winnende goal binnentikte. Een frommelgoal, die langzaam onder Kyle Stanton heen in het net verdween, maar dat maakte de fans en spelers van Heerenveen niets uit. De voormalige forward van Geleen werd bedolven onder de teamgenoten.

Beide ploegen staan komende zaterdag op het ongebruikelijke tijdstip van 18.00 uur weer tegenover elkaar. Plaats van handeling is dan Geleen. Eaters moet winnen om de kans op een plek in de finale te behouden. De eventuele vijfde wedstrijd wordt de volgende dag direct gespeeld in Heerenveen. Aanvangstijdstip 20.00 uur.