1 november 200600:00

Flyers wint spektakelstuk

Heerenveen Flyers won vanavond de derby tegen Groningen Grizzlies. Na een krankzinnige slotfase waren de Friezen met 7-5 te sterk voor de regerend kampioen van de Eerste Divisie. Brian Ballman en Brad Wanchulak scoorden beiden driemaal.

De eerste vijf minuten van deze wedstrijd verliepen zoals vele ontmoetingen in de Challenge Cup. 300 toeschouwers zagen Heerenveen een snelle 2-0 voorsprong nemen dankzij het duo Ballman en Wanchulak. Groningen liet zich echter niet kennen en kwam via goals van Tjalling Stellema en ex-Flyer Jacco Borger op gelijke hoogte.

Groningen, dat eerder deze week coach Martin de Wilde op non-actief zette, nam brutaal de leiding in het begin van de tweede periode. Adam Sinewitz scoorde de 2-3 voor de ploeg van de nieuwe coach Henk Göbel, die vorig jaar nog samen met de Wilde de titel pakte in de Eerste Divisie. Lang kon Groningen niet genieten van de voorsprong want Brian Ballman scoorde al snel de gelijkmaker voor de Friezen.

Na zeven minuten in de derde periode leek Heerenveen een beslissende tik te geven aan de Groningers. Brad Wanchulak scoorde shorthanded voor de ploeg van Brian de Bruyn. Toch lieten de Grizzlies weer zien over veerkracht te beschikken. Dankzij goals van Klaver Jan Middelweerd en de jonge talentvolle Chris Lok heroverden de Grizzlies acht minuten voor tijd de voorsprong.

Uiteindelijk werden een tweetal straffen de Groningers noodlottig. Direct na de treffer van Lok moest Adam Sinewitz plaatsnemen in de strafbank wegens roughing. Heerenveen nam hier gretig gebruik van en Kevin Bruijsten bracht zijn ploeg tijdens de powerplay weer langszij. Het slotakkoord was voor de sterren van vanavond: Brian Ballman en Brad Wanchulak. In de 56e minuut scoorde Ballman de 6-5 na knap voorbereidend werk van Dennis Schreur. Tijdens de laatste powerplay van de avond maakte Wanchulak er vijftien seconden voor tijd nog 7-5 van.