Trappers vs kemphanen 240210

24 februari 201000:00

Fraaie zege voor Kemphanen

Eindhoven Kemphanen zorgde voor een verrassing aan het begin van de play-offs. De Eindhovenaren wonnen met 3-5 in en tegen Tilburg. Bohuslav Subr en Andrew Schembri scoorden allebei tweemaal.

Als deze wedstrijd een voorbode is voor de rest van de play-offs, dan kunnen de Nederlandse ijshockeyfans zich opmaken voor een heerlijke maand. Vanaf de eerste minuut tot de laatste seconde schotelden beide ploegen het publiek een amusant schouwspel voor.

Eindhoven Kemphanen maakte veruit de meeste indruk in Tilburg. Vanaf de eerste minuut was het duidelijk dat Eindhoven zich niet naar de slachtbank liet leiden zoals vorig seizoen. Eindhoven schuwde het fysieke aspect niet gezien het aantal fraaie bodychecks in de eerste periode. Coach Leo van den Thillart: ‘We weten dat een aantal Tilburgse spelers het niet zo hebben op fysieke wedstrijden. Daarom hebben we als instructie meegegeven dat iedereen de checks moest afmaken en dat de duels gewonnen moesten worden. Daar gaat het om bij de play-offs.'

Na veertien minuten kwam Eindhoven verdiend op voorsprong. Bohuslav Subr soleerde op indrukwekkende wijze door de Tilburgse verdediging: 0-1. Tilburg haalde niet het normale niveau. Er ging veel mis bij de Tilburgers en het duo Daryl Bat en Chris St.Jacques beleefde een offday. Zo kregen de Tilburgers in de beginfase drie powerplay's maar de penalty killing van Eindhoven was vanavond het wapen van de bezoekers. De enige Trapper die wel het normale niveau haalde was de uitblinker Josh Liebenow. Een andere belangrijke man vandaag was zijn lijngenoot Marcel Kars. De boomlange international schoot Trappers vanuit het niets in de zeventiende minuut op gelijke hoogte.

Drie seconden voor de eerste pauze sloeg de vlam in de pan. Tyler Hilbert ging hard door op Peter van Biezen. De Tilburger bleef roerloos op het ijs liggen en de scheidsrechters Robbe en de Brabander bestraften Hilbert met een match penalty. Na afloop legden de beide referees duidelijk uit waarom zij tot deze beslissing kwamen: ‘Hilbert springt van het ijs en is met beide schaatsen los van het ijs. Dat is al goed genoeg voor een charging en dus een minor penalty. Daarna zagen wij dat van Biezen helemaal van de wereld was. Gezien die verwonding konden we niet anders dan een match penalty geven.' Het arbitrale kwartet verdiende vandaag een pluim. In plaats van de wedstrijd kapot te fluiten, voelden de referees de wedstrijd prima aan.

Zonder Hilbert was de verwachting dat Kemphanen het erg lastig zouden krijgen. Toch stonden twee jonge Kemphanen op om het verlies van Hilbert te compenseren. Jeffrey Melissant en Dave van Mol speelden beiden een uitstekende wedstrijd waardoor Kemphanen gelijkwaardig bleef aan Tilburg.

Toch kwam Tilburg na drie minuten in de tweede periode op voorsprong. Chris St. Jacques verlengde een afstandsschot van Bjorn Willemse: 2-1. Niet veel later stond het alweer gelijk. Rob Dmytruk mocht vrij aanleggen en zag de puck via de sterke Diederick Hagemeijer langs Yutaka Fukufuji glippen. Twee minuten na de treffer van Hagemeijer leek Tilburg een mokerslag uit te delen. Marcel Kars noteerde zijn tweede na een shorthanded breakaway.

Die 3-2 voorsprong bleef lang op het bord staan en was bepaald niet verdiend te noemen. In het laatste deel van de wedstrijd greep Kemphanen alsnog de macht in Brabant. Zes minuten voor tijd was het de kleine Andrew Schembri die van dichtbij de 3-3 maakte na een schot van Jeff Winchester.

Drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd was de stunt compleet. Bohuslav Subr kreeg de puck enigszins gelukkig voor zijn stick en had geen moeite om Fukufuji te passeren. In de slotminuut haalde Mark Pederson zijn Japanse goalie naar de kant. Eindhoven profiteerde vrij snel. Schembri deponeerde de puck in het lege doel en bepaalde daarmee de eindstand op 3-5.

Leo van den Thillart was blij met de zege maar weet maar al te goed dat Tilburg nog niet verslagen is. Van den Thillart: ‘We hebben vandaag heel veel straffen gehad. Veel te veel naar mijn smaak. Dat heeft ons heel veel kracht gekost. Het positieve hiervan is dat we tijdens de powerplays bijna niets hebben weggegeven.'

De pechvogel van de avond was zonder twijfel Peter van Biezen. De international verliet na de check van Hilbert groggy het ijs en kwam niet meer terug. Van Biezen verliet het ijs ook met een klein gat in het hoofd. Zoals altijd vatte van Biezen na afloop het voorval sportief op: ‘Zulke dingen gebeuren nu eenmaal in het ijshockey. Het is alleen jammer dat het op dit moment moet gebeuren in de play-offs. Ik hoop er zaterdag weer bij te zijn maar ik moet afwachten hoe het de komende dagen gaat.'

Zaterdag is de tweede wedstrijd in het IJssportcentrum in Eindhoven.