Nl dewit close

16 april 200700:00

Door Joep Meijsen

Fransen kloppen Oranje

Het Nederlands team heeft de goede start van het wereldkampioenschap maar een beperkt vervolg gegeven. Oranje bood tegen Frankrijk goede weerstand, maar ging uiteindelijk met 4-2 ten onder. Simon de Wit en Jamie Schaafsma namen de goals voor hun rekening.

De goede start van het toernooi met een punt tegen Polen gaf Nederland goede moed voor de ontmoeting met Frankrijk, een ploeg waar twee jaar geleden in Eindhoven maar nipt van werd verloren. En dat ook nog door een controversiële treffer. Met Phil Groeneveld wederom op doel kwam Nederland vlot uit de startblokken en bleef lange tijd gelijkwaardig aan de Franse tegenstander.

Het was Simon de Wit die Nederland op voorsprong bracht. De bij Oranje als verdediger spelende aanvaller van Tilburg wist een door Brad Smulders en Jamie Schaafsma opgezette aanval na tien minuten spelen af te ronden. Lang duurde het voordeel van Oranje niet. Marcel Kars, helemaal hersteld van zijn schouderoperatie, werd twee keer achter elkaar naar de strafbank gestuurd. Nederland wist de eerste powerplay onschadelijk te maken, maar Vincent Bachet wist met zijn eerste schot op doel van de wedstrijd in de tweede man meer situatie de gelijkmaker te scoren.

Het waren weer de powerplays tegen die Nederland fataal werden. Vlak voor het einde van de eerste periode was het Nijmegenaar Bert van den Braak die wegens hooking naar de kant werd gestuurd. Terwijl de aanvaller in de openingsminuut van de tweede doorgang al klaarstond om de strafbank te verlaten was het Jonathan Zwikel die de Fransen op voorsprong bracht.

Toen Marcel Kars vijf minuten later voor de derde keer in de wedstrijd naar de strafbank moest, pakte Frankrijk definitief het voordeel in de wedstrijd. Yorick Treilley speelde voor beul en wist Phil Groeneveld te passeren. Oranje liet zich echter niet uit het veld slaan door deze dubbele tegenslag.

Niet alleen werden de volgende twee powerplays tegen onschadelijk gemaakt, de ploeg van Tommie Hartogs kwam ook nog tot scoren. Jamie Schaafsma speelt tot nu toe een uitstekend toernooi en is een prima aanwinst voor Nederland. Hij combineert uitstekend samen met de ook goed debuterende Brad Smulders. Dit duo sloeg zes minuten voor het einde van de periode hun slag om de achterstand weer terug te brengen tot één goal.

In de derde periode golfde het spel voldoende op en neer, kreeg Nederland ook kansen op een beter resultaat, maar kon het resultaat in de wedstrijd niet verbeteren. De vroege goal in de periode van Luc Tardif, de enige Franse treffer die niet met een man meer op het ijs werd gescoord, zorgde er bovendien voor dat Nederland tegen een grotere achterstand aan kwam te kijken.

Het spel van Nederland stemde echter ook tegen Frankrijk tot tevredenheid, zodat met optimisme naar de rest van het toernooi wordt gekeken. Woensdagmiddag wacht de wedstrijd tegen titelfavoriet Kazachstan, dat eerder op de dag maar met moeite met 2-1 wist te winnen van Estland. Polen rekende ruimschoots af met China (9-1), waardoor de Nederlandse kansen op klassebehoud behoorlijk toenemen. Oranje speelt op de slotdag van het toernooi tegen het gastland. Estland is donderdag de tegenstander.