Nhl david frost bw

10 september 200800:00

Door [email protected]

Frost niet welkom

De voormalige ijshockeycoach en zaakwaarnemer David Frost is tijdelijk op vrije voeten. Ondanks zes open aanklachten, onder meer wegens sexuele exploitatie, mocht Frost Canada verlaten. Hij wilde het trainingskamp van de Phoenix Coyotes bijwonen, maar is daar niet welkom.

In augustus 2006 werd David Frost gearresteerd wegens meerdere aanklachten van sexuele exploitatie. Daarvoor was hij al een keer schuldig bevonden vanwege het aanvallen van één van zijn eigen spelers gedurende een wedstrijd. In maart 2007 werd hem vervolgens ook nog fraude ten laste gelegd.

Tussen 1995 tot 2001 onderhield Frost een speciale relatie met meerdere van zijn spelers, waaronder Sheldon Keefe, Joe Goodenow en Mike Jefferson. Hij coachte de spelers van jongs af aan en begeleidde hen via enkele juniorenteams naar de sterke Ontario Hockey league. De invloed van Frost over al deze spelers bleef echter groot, ook in hun latere carrières.

Vooral de manipulatieve invloed van Frost op Mike Jefferson achtervolgde de speler zijn hele carrière. De complexiteit van de relatie werd in 2004 echt duidelijk toen Jefferson, die zijn naam veranderd had in Danton, werd opgepakt wegens het beramen van een moord op Frost. Hij speelde toen in de NHL voor de St. Louis Blues.

De relatie tussen de oudspeler en voormalige zaakwaarnemer bleef vreemd genoeg altijd hecht, zelfs gedurende de gevangenschap van Danton. Recentelijk schreef Danton nog een brief naar een lokale krant in Ottawa waarin hij Frost verdedigde. In die brief verklaarde Danton onder meer dat hij zijn familie zo haatte dat hij zijn achternaam heeft aangepast. Bovendien noemde hij Frost zijn ‘surrogaatvader'.

De exacte redenen waarom Danton de moord heeft beraamd zijn nooit duidelijk geworden. Jaren van onderzoek naar de omgang van Frost met zijn protegés hebben uiteindelijk wel tot een trits van aanklachten geleid. Zo zou Forst ondermeer sexueel getinte foto's gemaakt hebben van de toenmalig 13-jarige broer van Mike Jefferson. Frost blijft hardnekkig ontkennen.

Recentelijk is Adam Keefe, de broer van Sheldon Keefe, uitgenodigd voor het trainingskamp van de Coyotes. Frost wilde zijn verrichtingen gaan volgen. Officieel heeft Adam Keefe echter geen zaakwaarnemer en Phoenix nam snel en duidelijk stelling in. ‘Ik kan hier niet krachtig genoeg over zijn: we willen niks te maken hebben met David Frost', aldus Phoenix GM Don Maloney. ‘Hij is hier niet welkom.' Het einde van de affaire rond Frost lijkt nog lang niet in zicht.

Lees ook:
Bizar moordplot in de NHL (20-04-2004)
Vrijspraak in moordplot (23-09-2004)