30 november 200400:00

Door Joep Meijsen

Gallagher naar Emperors

Nijmegen Emperors heeft verdediger Ray Gallagher aangetrokken. De in Nijmegen woonachtige defenseman begon het seizoen bij Amsterdam, maar trainde al sinds vorige week mee bij Emperors. Nijmegen hoopt Gallagher al aankomende vrijdag in te kunnen zetten in de wedstrijd tegen Geleen.

Dat meldt de website van Nijmegen. Ray Gallagher is een oude bekende in het Triavium. Hij debuteerde al in het seizoen 1996/97 en kwam sindsdien zes seizoenen uit voor de toenmalige Nijmegen Tigers. Dit seizoen koos hij in eerste instantie voor Amsterdam, omdat zij hem eerder zekerheid konden bieden dan Nijmegen. Door de financiële problemen in Amsterdam raakte hij daar echter op een zijspoor.

Volgens coach Alexander Jacobs van Emperors hoort Gallagher thuis in Nijmegen. 'Wij beschouwen hem als een Nijmeegse jongen. Met zijn ervaring kan hij van groot belang zijn voor onze jonge ploeg. Ik ben uiteraard dan ook erg blij met de komst van Ray.' Voor het vertrek van de internationals naar Finland, waardoor Amsterdam een aantal weken geen team op het ijs bracht, tekende Gallagher in vier wedstrijden voor Bulldogs voor Ă©Ă©n assist en geen strafminuten. Zijn ijstijd was in die wedstrijden beperkt.

Gallagher is geboren in Ajax, Ontario, maar geldt niet als import. Enkele jaren geleden gold de regel dat buitenlandse spelers die vijf jaar onafgebroken in de Nederlandse liga speelden, niet meer als import golden. Ray Gallagher was een van de laatste spelers die van deze regeling profiteerde.

Het laatste optreden van Ray Gallagher in het shirt van Nijmegen dateert alweer van twee seizoenen geleden. Toen werd hij voor een jaar geschorst wegens dopingebruik. Na het aflopen van de schorsing vorig jaar deed geen enkel team een beroep op Gallagher. Nijmegen speelde in die jaargang niet op het hoogste niveau.

Gallagher, in het dagelijks leven actief als golfleraar, beleefde zijn beste jaar in het seizoen 1998/99 toen hij in 46 wedstrijden bij Nijmegen tekende voor negentien goals, 41 assists en 132 strafminuten. Gallagher passeerde in zijn Nederlandse loopbaan drie seizoenen de grens van honderd strafminuten. Gallagher was in het verleden ook actief voor Amsterdam Flames en Heerenveen Flyers.