4 augustus 200400:00

Door [email protected]

Gallagher nieuwste Bulldog

Ray Gallagher heeft een contract getekend bij Amsterdam Bulldogs en maakt daarmee een terugkeer bij de regerend landskampioen en bekerhouder. Dat bevestigt de 38-jarige verdediger vandaag in een gesprek met ijshockey.com.

"Ik heb er erg veel zin in", zegt de Canadees. "In het afgelopen jaar heb ik het ijshockey echt gemist. Na die dopingaffaire was het goed dat ik er een jaartje tussenuit ben geweest. Het heeft me de tijd gegeven om mijn leven op orde te brengen. Maar ik besef nu ook hoe belangrijk ijshockey voor me is."

Gallagher heeft er inmiddels zeven seizoenen opzitten in de Nederlandse competitie. In die periode speelde hij vijf jaar in Nijmegen, waar hij drie landstitels en een beker won.

"Ik heb in juli ook met Nijmegen gesproken, maar die konden toen niet echt concreet zijn. Het is misschien ook het beste dat ze daar nu die jonge jongens een kans geven."

De dopingaffaire waar Gallagher over spreekt heeft hem dik anderhalf jaar van het ijs gehouden. In oktober 2002 werd de verdediger betrapt op het gebruik van verboden middelen. Sindsdien heeft hij geen competitieve wedstrijd meer gespeeld.

"Ik heb afgelopen seizoen nog wel wat met Heerenveen meegetraind, maar ben momenteel zeker niet in topconditie. Ik ben wel goed op gewicht, maar mijn longen zijn nog wat klein."

Tijdens zijn periode in Nijmegen maakte Gallagher twee uitstapjes naar andere teams. In 1999-2000 kwam hij een jaar uit voor Amsterdam Tigers, terwijl hij in 2001-2002 een seizoen in Heerenveen doorbracht. Tijdens beide jaargangen won zijn team de bekerfinale.

"Ik kan nog wel twee of drie jaar mee in deze competitie", meent Gallagher. "Ik denk dat ik nog steeds een waardevolle aanvulling ben op het ijs en in de kleedkamer ook een positieve invloed heb."

Gallagher zal het komende seizoen twee dagen per week op en neer pendelen naar Amsterdam voor ochtend- en avond-trainingen. "Op maandag, woensdag en vrijdag moet ik voor mijn werk in Nijmegen zijn", zegt Gallagher. De Canadees geeft op die dagen golfles.

En het gaat prima met de golfcarrière van Gallagher. "Ik speel sinds dit jaar in de Holland Tour, een toernooi voor topamateurs. Dat gaat erg goed en ik ga er komend jaar zeker mee door. Ik hoop me over een paar jaar voor de PGA Tour te kunnen kwalificeren."

In 252 ijshockeywedstrijden op het hoogste Nederlandse niveau scoorde Gallagher 56 doelpunten en verzamelde 146 assists. In totaal moest hij 554 minuten doorbrengen op de strafbank. Gallagher woont met zijn vrouw en zoontje van twee nog altijd in Nijmegen.