Nederland China in Beijing 2019

12 april 201903:00

Door Joep Meijsen

Game Day: Dag van de waarheid

Het is de dag van de waarheid voor de vrouwen van Oranje. Het duel tegen Polen dat vanmorgen om 7.00 uur begint, bepaalt of het Nederlands team voor het tweede jaar op rij promoveert. IJshockeynederland.nl kijkt vooruit.

Het toernooi tot nu toe

Het Nederlands vrouwenteam speelt tot nu toe een foutloos. Vier tegenstander zijn gekomen, vier tegenstanders zijn verslagen. Slechts vier doelpunten tegen en maar liefst vijftien voor. De productiefste aanval en de op één na beste verdediging van de teams in het toernooi. Savine Wielenga is met zeven goals en twee assists de topscorer van het toernooi tot nu toe, Kayleigh Hamers verzamelde twee goals en drie assists, Bieke van Nes had al zes assists en Nicky Tjin-A-Ton twee goals en een assist. Nadia Zijlstra keepte drie van de vier wedstrijden met een savepercentage van liefst 95 procent. Alleen de Letse doelvrouw die ook voor Oranje zo lastig bleek, doet het nipt beter. Hilde Huisman is +5 en daarmee een van de drie effectiefste spelers in het toernooi tot nu toe.

De stand

1. Nederland 4-12 (+11)

2. Polen 4-9 (+3)
3. China 4-6 (+1)
4. Zuid-Korea 4-6 (-1)
5. Letland 4-2 (-5)
6. Kazachstan 4-1 (-9

De scenario's

Het is allemaal niet ingewikkeld. Alleen als Polen in reguliere speeltijd van Oranje wint, promoveert Nederland niet. Dan komt Polen in punten gelijk met Nederland en gaat door op onderling resultaat. Als Nederland tenminste één punt pakt, speelt de ploeg volgend jaar Division IA. Dat zou een unicum zijn in de recente Nederlandse ijshockeygeschiedenis. China en Zuid-Korea strijden om het brons, waarbij China een streepje voor heeft omdat het eerder in het toernooi van Zuid-Korea won.

Programma slotdag

07.00 uur: Polen - Nederland

10.30 uur: Zuid-Korea - Letland
14.00 uur: Kazachstan - China

De tegenstander

Polen staat onder Nederland op de wereldranglijst bij de vrouwen, exact één plekje. Oranje is nummer 21 en Nederland is 22. Polen won van Kazachstan, Letland en China, maar verloor van Zuid-Korea, waardoor het puntverschil met Nederland ontstond. Voor Polen is het toernooi nu al het succesvolste in jaren. De ploeg promoveerde in 2016 naar Division IB en eindigde twee keer als zesde. Door veranderingen in de indeling volgde er echter geen degradatie voor de Poolse vrouwen. Nu is de ploeg al zeker van een medaille en kan het tegen Nederland promotie verdienen.

Alle speelsters van Polen spelen in eigen land, waarbij Polonia Bytom de hofleverancier is. Uitzondering is Kamila Wieczorek, die net als sommige Nederlandse vrouwen in Zweden speelt. Drie van de Poolse speelsters staan in de top vijf van de topscorerslijst, Karolina Poziewska, Magdalena Czaplik en de al eerder genoemde Kamila Wieczorek. Poziewska scoorde al vijf keer dit toernooi en had vier assists en is daarmee na Wielenga de nummer twee van de topscorerslijst.

Polen scoort nipt makkelijker dan Nederland en heeft een efficiëntere powerplay. Nederland is juist weer iets beter op de penaltykill en heeft het hogere savepercentage van de goalies. Martyna Sass keepte tot nu toe drie van de vier wedstrijden met een savepercentage van iets meer dan 92 procent. Ze had één shutout.

We kunnen voor een voorspelling niet teruggrijpen naar het verleden. Polen promoveerde naar Division IB toen Nederland degradeerde en dit is het eerste jaar terug voor Nederland op dit niveau. De twee teams zijn elkaar op WK-niveau nog niet tegengekomen. De eerste wedstrijd tussen deze twee ploegen is derhalve direct een soort finale.

De livestream

Tenzij er plotseling iets verandert, zijn de fans in Nederland opnieuw aangewezen op de stream zoals die vanaf de tribune wordt verzorgd via Facebook. Kijk morgen op tijd op hun pagina of onze socialkanalen. Het wordt een spannende ochtend in Beijing!