Bekerfinale Ijshockey 2020 Mspn2111

18 januari 202009:29

Door Joep Meijsen

Game Day: Een bekerfinale en een bekerfinale-revanche

In de Game Day op deze zaterdag natuurlijk aandacht voor de Belgische Bekerfinale vanavond in Mechelen. In Heerenveen wordt daarnaast de Nederlandse cupfinal van afgelopen woensdag nog eens dunnetjes overgedaan en in Amsterdam staat een bijzondere para ijshockey-wedstrijd op het programma. In deze Game Day kijken we verder terug naar gisteren en werpen we een vluchtige blik over de grens.

Oberliga I

Tilburg Trappers won vrijdagavond de uitwedstrijd in Essen met 3-5. De wedstrijd bleef lange tijd spannend, maar werd uiteindelijk met een treffer in het lege net beslist. Mitch Bruijsten had twee goals en Danny Stempher drie assists.

Lees er meer over in ons vrijdagoverzicht >>>

Oberliga II

Trappers loopt door de zege uit in de Oberliga. Rivaal Herne ging met 6-4 onderuit bij Duisburg waardoor Trappers nu vier punten voorstaat met twee wedstrijden in hand. Kyle Gibbons had drie goals en een assist voor Duisburg. Ook de nummer drie van de ranglijst ging onderuit. Hamburg verloor met 4-1 bij Halle, de tegenstander van Trappers van zondag. Het puntverschil met de derde plek is nu twintig punten. Onderaan de ranglijst verloor Krefeld met 3-8 van Rostock. Hannover Indians rukte op naar de vierde plaats met een 3-0 zege op Leipzig en Hannover Scorpions won met 3-5 bij Erfurt.

Beneliga I

In de Beneliga gisteren maar één wedstrijd. Den Haag won met 9-1 van het tweede team van Trappers. Donny van Musscher en Justin Evers scoorden ieder twee keer en hadden ook nog een assist.

Lees hier meer over in ons vrijdagoverzicht >>>

Eerste Divisie

In de Eerste Divisie een wedstrijd met een monsteruitslag op vrijdagavond. Heerenveen won in Zoetermeer met liefst 2-22. Voor vanavond staan er vier wedstrijden op het programma. Eindhoven Kemphanen ontvangt Den Bosch (20.00 uur), Nijmegen Devils gaat op bezoek bij Smoke Eaters Geleen (20.00 uur), Leeuwarden ontmoet in eigen huis Den Haag (20.00 uur) en Utrecht en Groningen spelen tegen elkaar in de Domstad (20.30 uur).

Lees hier het overzicht van het vorige speelweekeinde in de Eerste Divisie >>>

Daniel Sprong

Daniel Sprong en de Anaheim Ducks wonnen vannacht met 2-1 van de Carolina Hurricanes. Het winnende doelpunt werd in overtime gescoord door Sam Steel. Sprong stond bijna dertien minuten op het ijs, waaronder 38 seconden in de powerplay en had een schot op doel. Hij had 19 shifts.

Mike Dalhuisen

Mike Dalhuisen wist met zijn nieuwe club HK Poprad te winnen van HKM Zvolen. Dalhuisen scoorde daarbij zijn eerste doelpunt voor de nieuwe werkgever, de 3-2 in de 52e minuut. Poprad staat met 66 punten uit 38 wedstrijden op de vierde plaats van de ranglijst op het hoogste niveau in Slowakije.

Para ijshockey I

Vanmiddag is er een bijzondere wedstrijd in Amsterdam in het Para IJshockey. Om 14.00 uur speelt een combinatieteam van Amsterdam Tigers en Genco Polar Bears een wedstrijd tegen de Iserlohn Young Roosters, een nieuwe ploeg met een mix van spelers, waaronder tenminste twee Duitse internationals. 'Vorig jaar heeft dit team van 5-3 gewonnen van Antwerp Phantoms, dus het wordt een spannende wedstrijd', laat de organisatie weten.

Para ijshockey II

Het is vanmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur mogelijk de schaatsen te laten slijpen in de Jaap Edenhal. 'Klaar terwijl u wacht.' Met de donatie wordt het para ijshockey in Nederland ondersteund. Er is een speciale bonus voor mensen die 20 euro of meer doneren.

20.00 uur: Unis Flyers Heerenveen - Select 4-U Nijmegen Devils

Direct alweer een revanche voor de bekerfinale op het programma vanavond. Nijmegen moet het doen zonder aanvaller Raymond van der Schuit. Vrijdag werd bekend dat hij per direct de overstap maakt naar het Oberliga-team van Tilburg Trappers.

'Als wij vast kunnen houden hoe we de derde periode hebben gespeeld, zullen de concurrenten het echt nog wel moeilijk krijgen in de resterende wedstrijden tegen ons. Dan kunnen we gewoon nog de play-offs in. We hebben kwaliteit genoeg', zo keek coach Ronnie Plamont van Nijmegen op de eigen site van Devils terug op de bekerfinale en direct vooruit naar de slotfase van de Beneliga-competitie.

Coach Mike Nason van Heerenveen rekent erop dat zijn team snel kan omschakelen na de bekerwinst. 'Het is een belangrijk duel voor ons. Na het succes afgelopen woensdag moeten we nu omschakelen naar deze wedstrijd. Fysiek en mentaal moeten we klaar zijn voor een moeilijke wedstrijd tegen een sterke tegenstander dat Nijmegen is.'

20.30 uur: Belgische bekerfinale

De twee Belgische ijshockeygrootmachten, Herentals en Luik, staan vanavond tegenover elkaar in de finale om de Belgische beker. De wedstrijd wordt gespeeld op de ijsbaan van Mechelen. Het is het vijfde jaar op rij dat deze twee ploegen tegenover elkaar staan in de finale en vier keer kwam Herentals uiteindelijk als winnaar uit de bus. Vorig jaar werd het 1-0 in het voordeel van Hyc. De enige winst van Luik in deze reeks vond in 2018 plaats.

Wie de finale vanuit Nederland wil zien, kan voor een livestream terecht op Videoplatform Nederland. De kosten voor de finale bedragen 5 euro.