Final Four 2019 Branden Eden Alan van Bentem

20 september 201908:50

Door Joep Meijsen

Game Day: Het is tijd voor de Ron Berteling

In de Game Day voor dit weekeinde natuurlijk heel veel aandacht voor de strijd om de Ron Bertelingschaal zaterdag in Den Haag. Het offici√ęle startsignaal van het nieuwe Nederlandse ijshockeyseiozen. Voor Heerenveen en Geleen wachten er echter ook bijzonder interessante oefentegenstanders in het laatste weekeinde voor het begin van de reguliere competitie. En dan is er nog een mooi toernooi in Mechelen.

Zaterdag 21 september, 20.30 uur: Cairox Hijs Hokij Den Haag - Select 4-U Nijmegen Devils

De finale om de supercup om de Ron Bertelingschaal. Het offici√ęle startsignaal van het nieuwe ijshockeyseizoen in Nederland. In een ongetwijfeld volle Uithof volgt een herhaling van de finales om de de Nederlandse beker en het nationale kampioenschap. Beide wedstrijden werden vorig jaar door Nijmegen Devils gewonnen. Hoe gaat het deze keer aflopen?

Veel spelers die vorig jaar nog aan de verliezende kant stonden, spelen nu voor Nijmegen. Jurryt Smid, Raymond van der Schuit en Oliver Pataky droegen vorig jaar nog het shirt van Den Haag. Een jaar eerder was ook Jeffrey Melissant nog in Haagse dienst. Aan de andere kant stapte Justin Evers over van Nijmegen naar Den Haag. Daarmee zullen dus de nodige spelers het moeten opnemen tegen hun teamgenoten van vorig jaar.

Beide teams verloren nog meer belangrijke aanvallende pionnen. Mike Verschuren verliet Den Haag voor een toekomst in Geleen, terwijl de makkelijk scorende RJ Reed inmiddels weer op het vierde niveau in Duitsland speelt. Nijmegen verlengde wel met Branden Eden en haalde dus Pataky uit Den Haag. De ploeg heeft twee van de beschikbare drie importslots bezet. Dat geldt ook voor Den Haag, dat Viktor Gibbs Sjödin zag stoppen. Nieuw in het doel is de Canadees Brett Magnus, terwijl de defensie wordt versterkt door de 25-jarige Amerikaan Doug Rose.

Het zijn maar een paar van de wijzigingen in de selecties van de beide teams, die er aanzienlijk anders uitzien dan vorig jaar. Dat betekent dat het in de voorbereidingsperiode zoeken is naar lijnen en patronen. Nijmegen oefende vier keer tegen Duitse tegenstanders en verloor drie keer. Den Haag speelde ook vier oefenwedstrijden en won er drie, waaronder vorige week van Zoetermeer en Heerenveen.

Voor beide teams wordt het een eerste offici√ęle wedstrijd om te kijken waar de teams staan richting het lange, nieuwe seizoen. Gezien de vele wijzigingen in de selecties is het ook niet meer dan dat. Beide teams gaan in de loop van het seizoen waarschijnlijk nog behoorlijk groeien. De eerste face-off wordt zaterdag om 20.30 uur gehouden en voorafgaand aan de wedstrijd is er de uitreiking van de individuele prijzen naar aanleiding van het nieuwe seizoen. E√©n winnaar is daarbij al bekend, Marco Postma neemt als topscorer de Jack de Heer Award in ontvangst. De overige prijzen vormen een mooi spanningsmoment voordat het √©chte werk gaat beginnen na een lange zomer.

Vrijdag 20 september, 20.00 uur: Hannover Scorpions - Unis Flyers Heerenveen

Heerenveen heeft vanavond een ontmoeting tegen een erg interessante tegenstander op het programma staan. Voor de tweede keer in de voorbereiding op het nieuwe seizoen treffen de manschappen van coach Mike Nason op een tegenstander die normaal uitkomt tegen Tilburg Trappers. Tegen Saale Bulls Halle hield Flyers de schade beperkt tot een 4-0 nederlaag. Vorige week was er echter een 6-1 nederlaag tegen Den Haag.

Met Hannover treft de club nu een tegenstander die het de afgelopen jaren ook Trappers lastig maakte. Het gouden duo van de club wordt gevormd door de aanvallers Björn Bombis en Patrick Schmidt, die samen bijna 230 punten noteerden vorig seizoen. Verder is het een voor de Oberliga gebruikelijke mix van oudjes en jonkies, waaronder de 40-jarige Rus Andrei Strakhov en de 33-jarige Andy Reiss die bijna vijfhonderd wedstrijden in de DEL speelde.

Een buitengewoon interessante tegenstander voor Heerenveen in de aanloop naar het nieuwe seizoen. Voor de tegenstander is het de vierde oefenwedstrijd van de lopende campagne, waarbij vorige week met 3-2 werd gewonnen van ligaconcurrent Hamburg Crocodiles. Die wedstrijd ging uiteindelijk maar over twee periodes vanwege problemen met mist boven het ijs.

Zaterdag 21 september, 20.30 uur: Microz Eaters Limburg - Essen Moskitos

Een dubbel dit weekeinde voor Geleen tegen Essen. Zaterdag in eigen huis en zondag uit in Essen. Vanuit Tilburgs perspectief ongetwijfeld een interessante wedstrijd, omdat Essen volgende week de eerste tegenstander is van Trappers in de Oberliga Nord. Voor Geleen is het een prachtige testcase om te kijken waar de ploeg staat richting het nieuwe seizoen. Het team van coach Andy Tenbult deelde vorige week de dubbel tegen Diez Rockets en neemt het nu dus op tegen een tegenstander die een niveau hoger speelt in Duitsland.

Bekendste naam bij Essen is natuurlijk coach Frank Gentges, die ook in Nederland actief was en altijd goed is voor wat pittige uitspraken. In de defensie is Stephan Kreuzmann ex-Nijmegen en inmiddels 35 jaar oud. Aanvallend toonde Aaron McLeod zich vorig jaar een bijzonder effectieve import, die met 74 punten in 48 wedstrijden in de reguliere competitie de topscorer van de ploeg was. Nieuwe import is de 31-jarige Canadees Peter Leblanc, die ooit 1 NHL-wedstrijd speelde en de afgelopen jaren bezig is met een tour door Europa die hem eerder naar Zweden, Finland, Schotland en Oostenrijk bracht.

Andr√© Huebscher speelde dik 250 wedstrijden in de DEL en verder zoals gebruikelijk de nodige jonge jongens die naar Essen worden gestuurd om te rijpen en bij te leren. Afgelopen weekeinde waren er zeges tegen Selber W√∂lfe uit de Oberliga S√ľd (5-3) en een 8-3 zege op Ratingen uit de Regionalliga West. Zoals gebruikelijk bij Gentges is de club al langere tijd in voorbereiding, Essen staat al ruim een maand op het ijs.

Zondag staan de teams om 18.30 uur tegenover elkaar in Essen.

Zaterdag 21 september, 20.00 uur: Eindhoven Kemphanen - Zoetermeer Panters

De regerende kampioen in de Eerste Divisie, Eindhoven Kemphanen, is de volgende tegenstander voor Zoetermeer in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Beide teams staan tegenover elkaar in Eindhoven zaterdag. Zoetermeer verloor vorige week van Den Haag. Eindhoven speelde een toernooi op eigen ijs, verloor van Beneliga-tegenstand en een dag later was Amsterdam te sterk in de wedstrijd om de vierde plaats.

Zondag 22 september, 19.00 uur: Dinslaken Kobras - Unis Flyers Heerenveen

De tweede Duitse tegenstander voor Flyers dit weekeinde is Dinslaken Kobras, dat vorige week een dubbel speelde tegen Nijmegen Devils. Daarbij won en verloor de ploeg een keer.

Continental Cup

Dan is er nog de organisatie door Herentals van een puole in de eerste ronde van de Continental Cup. In Mechelen komen Txuri Urdin San Sebastian (Spanje), Bat Yam Hockey (Isra√ęl) en KHL Zagreb (Kroati√ę) in actie tegen de regerende kampioen in de Beneliga. Het spektakel begint vanmiddag al en krijgt zondagavond zijn ontknoping als Zagreb tegen Herentals speelt. De tegenstander speelt in de grensoverschrijdende International Hockey League met deelnemers uit Kroati√ę, Sloveni√ę en Servi√ę.

Dit is het speelschema:

20-09, 16.00 uur: Txuri Urdin San Sebastian (ESP) - KHL Zagreb (CRO)
20-09, 20.00 uur: ERA Renomar HYC (BEL) - Bat Yam Hockey (ISR)
21-09, 16.00 uur: KHL Zagreb (CRO) - Bat Yam Hockey (ISR)
21-09, 20.00 uur: ERA Renomar HYC (BEL) - Txuri Urdin San Sebastian (ESP)
22-09, 16.00 uur: Bat Yam Hockey (ISR) - Txuri Urdin San Sebastian (ESP)
22-09, 20.00 uur: KHL Zagreb (CRO) - ERA Renomar HYC (BEL)

Een unieke kans om teams aan het werk te zien, die normaal niet vaak op Beneliga-ijs schaatsen.