Nederland Australie vieren goal

30 maart 201909:38

Door Joep Meijsen

Game Day: Kroaten volgende horde U18

De U18 van Nederland bewaakt vanmiddag vanaf 13.00 uur de ongeslagen status op het wereldkampioenschap in Belgrado met een wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten uit Kroatiƫ. IJshockeynederland.nl kijkt vooruit en heeft de link naar de livestream.

Het toernooi tot nu toe

Het Nederlands team onder 18 jaar is na drie wedstrijddagen al zeker van een medaille en blijft in de race voor promotie. Belangrijkste rivaal daarbij is het nog ongeslagen China. Nederland verspeelde een punt in de wedstrijd tegen Serviƫ, die in overtime werd gewonnen door een doelpunt van Delaney Hessels. Eerder werd al gewonnen van Belgiƫ en Australiƫ. Jay de Ruiter heeft twee goals en drie assists voor Nederland, Ernesto Klem een goal en drie assists en Hessels twee goals en een assist. Jowin Ansems is met een savepercentage van 95,40 procent de nummer ƩƩn van het toernooi.

De stand

1. China 3-9 (+7)
2. Nederland 3-8 (+4)
3. Serviƫ 3-7 (+6)
4. Kroatiƫ 3-3 (-1)
5. Australiƫ 3-0 (-7)
6. Belgiƫ 3-0 (-9)

De tegenstander

De selectie van Kroatiƫ bestaat voor een belangrijk deel uit spelers van Mladost en Medvescak Zagreb, waarbij Tino Burazin en Maks Rakar mochten ruiken aan het hoogste niveau in Oostenrijk, waar Medvescak speelt. Mavro Polonijo speelt in Sloveniƫ, Leonardo Zanoff in Oostenrijk en Patrick Dobric op lager niveau in Canada. De ploeg verloor zijn openingswedstrijden tegen China en Serviƫ, maar won met ruime cijfers van Belgiƫ. De ploeg scoort makkelijker dan Nederland, maar heeft een mindere powerplay en een mindere penaltykill tot nu toe dit toernooi. Ook liep de ploeg al tegen meer straffen op dan Oranje. De eerder genoemde Maks Rakar scoorde al drie keer, terwijl Dobric een goal en twee assists op zijn naam heeft.

Andere wedstrijden...

Nederland opent vandaag de speeldag in Belgrado. Daarna is het de beurt aan Belgiƫ dat feitelijk klassenbehoud kan garanderen in de wedstrijd tegen het eveneens nog puntloze Australiƫ. Onderling resultaat is bij puntgelijke situaties doorslaggevend. Winst in reguliere speeltijd betekent dus dat Australiƫ de Belgen niet meer in kan halen. Bij verlies is Belgiƫ gedegradeerd. In de avondwedstrijd is er de kraker tussen China en Serviƫ. De Serven verloren weliswaar in overtime van Nederland, maar kunnen voor eigen publiek ook nog promoveren, waarbij winst op China noodzakelijk is. Als Nederland punten verspeelt en China wint in reguliere tijd dan kunnen de Chinezen vandaag al promotie veiligstellen.

De livestream

De wedstrijden zijn vandaag ook weer online te volgen. Hieronder de links.

Belgiƫ - Australiƫ

Kijk de wedstrijd hier:

Serviƫ - China

Kijk de wedstrijd hier: