Flyers vs Bulldogs 2019 Adam Bezak juicht

22 maart 201909:43

Game Day: Openingszet in Thialf

Unis Flyers Heerenveen en Hyc Era Renomar Herentals beginnen vanavond aan de eindstrijd om de laatste hoofdprijs van het seizoen, het kampioenschap in de Beneliga. Het belooft een spannende serie te worden.

Hoe kwamen de teams in de finale

Heerenveen eindigde als nummer Ă©Ă©n in de reguliere competitie en rekende in de kwart- en halve finales van de play-offs in vier wedstrijden af met eerst Zoetermeer en daarna Luik. Afgelopen zondag werd met 3-5 gewonnen in Luik om de plek in de finale te boeken. Ronald Wurm is bijzonder op schot in de play-offs met zeven goals en vier assists in vier wedstrijden. Marco Postma verzamelde naast een goal al liefst 10 assists. Jasper Nordemann wordt ook van steeds meer waarde voor Flyers; hij scoorde al vijf keer.

Herentals schakelde in de kwartfinales van de play-offs in twee wedstrijden Leuven Chiefs uit, maar moest daarna een uiterste inspanning leveren om Geleen van zich af te schudden. Dat lukte uiteindelijk afgelopen zondag in eigen huis met een 6-4 zege. Flyers heeft dus een paar dagen extra rust gehad ten opzichte van Hyc. De topschutters van Herentals zijn dezelfde als tijdens het reguliere seizoen. Kyle Brothers leidt de dans met zes goals en vijf assists in vijf wedstrijden, Mitch Morgan zit al aan tien punten en Preston Shupe heeft zes goals.

Archieffoto: Pieter-Jord Hovenga

Wat zeggen eerdere ontmoetingen?

De twee wedstrijden tussen Heerenveen en Herentals in de reguliere competitie werden relatief recent gespeeld en waren uiteindelijk cruciaal in de vraag wie het thuisvoordeel heeft in deze finale. Flyers won op 20 februari in eigen huis met 4-3. De winnende goal namens Heerenveen werd gescoord na bijna vier minuten in overtime. Maker was verdediger Todd Ratchford. Ook de wedstrijd vier dagen later in Herentals werd pas in de extra tijd beslist, opnieuw via Todd Ratchford, 4-5. Kortom in de twee ontmoetingen tot nu toe dit seizoen was de stand twee keer gelijk na zestig minuten. Dat lijkt een voorbode voor een erg spannende best-of-five-serie tussen de nummers Ă©Ă©n en twee van de reguliere competitie.

Wat zeggen de statistieken?

Heerenveen heeft de minst gepasseerde defensie van de Beneliga. Doelman Sjoerd Idzenga is ervaren en de defensie kan een beroep doen op geroutineerde spelers als Todd Ratchford, Trevor Hunt en Pippo Limnell en een goede aanvullende groep. Flyers scoorde bovendien ook nog 151 doelpunten wat aangeeft dat er voldoende scorend vermogen aanwezig is in de ploeg. Dat hielp niet in de halve finales tegen Nijmegen in de strijd om finaleplekken in de beker en het Nederlandse kampioenschap, maar Devils zit inmiddels alweer anderhalve week thuis.

Herentals heeft de meest scorende aanval van de reguliere competitie. Met imports Preston Shupe en Kyle Brothers en de zeer ervaren broers Vincent Morgan en Mitch Morgan beschikt Hyc over een goede kwartet. Ook Ben Vercammen is met 2,5 punt per wedstrijd bezig aan een sterk seizoen. Defensief wordt vertrouwd op een groep die wordt aangevoerd door de ervaren Peter Bartek en het door coach Jeffrey van Iersel neergezette systeem. Goalie Kevin van Looveren is ook bezig met een prima jaar. Het leverde de club al de Belgische titel en de Beker van België op en nu is de jacht geopend op de trippel.

Schorsingen?

Heerenveen zal het moeten doen zonder Aldo van Aalderen. Die raakte in de slotfase van het duel in Luik slaags met Alexandre Bremer en is derhalve vanavond geschorst.

Hoe laat, hoe en waar?

De eerste wedstrijd wordt vanavond in Thialf gespeeld. De ontmoeting begint om 20.30 uur. Scheidsrechters zijn Debby Hengst en Martin de Wilde. Op de lijnen staan Nick Verbruggen en Stef Oosterling. Toegangskaarten zijn hier te koop >>>

Voor thuisblijvers is er een livestream vanuit Flyers Live TV.