Beneliga logo 2015

16 oktober 201511:44

Door Joep Meijsen

Game Day: toppers voor Herentals

Na een weekeinde vol bekerwedstrijden verschuift de aandacht weer helemaal terug naar de BeNeLiga. Met zaterdag een topper in België, zondag de kraker tussen Herentals en Geleen en nog meer interessante wedstrijden. Het Oberliga-team van Tilburg wacht de topper tegen Hannover Indians.

Trappers treft vanavond in eigen stadion waarschijnlijk voormalig Nijmegen-goalie Boris Ackers. De inmiddels 32-jarige goalie won in 2008-09 de beker met Devils en speelde daarna voor vijf verschillende clubs in de Oberliga. Zijn huidige team won tot nu toe alle wedstrijden, al was daarvoor een keer overtime nodig. De ploeg heeft daarmee minder verliespunten dan koploper Duisburg, dat een wedstrijd meer speelde.

Topscorer bij Hannover is Branislav Pohanka, die in vier wedstrijden al veertien punten verzamelde. Hij is echter geblesseerd. Als vervanger heeft de club Hugo Turcotte aangetrokken, interessant genoeg de broer van Yan Turcotte die bij Heerenveen speelt. De jongere Turcotte was een makkelijke doelpuntenmaker op het hoogste collegeniveau in de VS.

De tegenstander van zondag, Rostock, won pas twee keer dit seizoen in vijf wedstrijden en staat op de dertiende plaats van de ranglijst. Het is echter met ruim 650 kilometer wel de verste uitwedstrijd tot nu toe. Nog zo’n 130 kilometer verder dan Timmendorfer Strand. De inmiddels 36-jarige aanvaller Jens Stramkowski speelde namens Schwenningen ooit ruim tweehonderd wedstrijden in de DEL. De ploeg heeft verder in Petr Sulcik en Michal Bezouska twee ervaren Tsjechen.

In de BeNeLiga speelt het nog puntloze Nijmegen vanavond tegen Den Haag. Beide teams speelden voor het seizoen een oefenwedstrijd en toen won Devils de ontmoeting. Olympia Heist op den Berg treft in eigen huis Antwerpen in een duel tussen de nummers zes van de groepen A en B. Heist incasseerde al 23 doelpunten dit seizoen, alleen Eindhoven kreeg meer goals tegen tot nu toe dit seizoen, maar speelde een wedstrijd meer.

Zaterdag is het programma tjokvol met zes wedstrijden. Heist mag al direct weer op bezoek in Amsterdam en in België staat de topper tussen Luik en Herentals op het programma. Luik staat onder leiding van Paul Vincent die vorig jaar nog coach was in Herentals. De Bulldogs staan op dit moment bovenaan in Groep B. Herentals was zonder de reglementaire nederlaag tegen Zoetermeer ook nog ongeslagen geweest.

Eindhoven en Dordrecht ontmoeten elkaar in de Lichtstad. Eindhoven heeft met Filip Martinec en Deniss Baskatovs de twee topscorers van de BeNeLiga, al speelde Kemphanen inmiddels al vier wedstrijden en zitten veel andere teams nog op twee ontmoetingen, of in het geval van Geleen, één. Eindhoven boog vorige week pas in overtime tegen Zoetermeer, Dordrecht verloor in de beker met 5-2 in Nijmegen.

Geleen speelt in Maaseik tegen Turnhout en Antwerpen ontmoet Leuven. Die laatste ploeg is ook nog ongeslagen dit seizoen met zeges op Tilburg en Nijmegen. Zondag de topper tussen Herentals en Geleen. Voor Hyc de tweede topwedstrijd op rij, waardoor het na dit weekeinde duidelijker zal zijn of dit team inderdaad zo ver boven de concurrentie uitsteekt als hier en daar gedacht wordt.

Ook de ontmoeting tussen Leuven en Amsterdam wordt een interessante, terwijl Den Bosch op bezoek mag in Dordrecht, Turnhout in Luik en Heerenveen in Tilburg.