Screenshot 2020 02 01 Iihf Gallery 2020 Iihf Ice Hockey U20 World Championship Division Ii Group B

1 februari 202008:42

Door Joep Meijsen

Game Day: U20 neemt het op tegen Israƫl

De U20 van Nederland neemt het vanmiddag om 12.00 uur op tegen de leeftijdsgenoten uit Israƫl. In deze Game Day blikken we vooruit op die wedstrijd en wat er verder zoal op het programma staat.

Het toernooi tot nu toe

Nederland staat op het moment van schrijven op de derde plaats van de ranglijst in het toernooi, maar met evenveel verliespunten als de nummer twee Kroatiƫ. Die ploeg won echter vanmorgen al van Belgiƫ. Onze zuiderburen zijn derhalve op dit moment de nummer laatst van het toernooi en zullen op de slotdag tegen Israƫl klassenbehoud moeten veiligstellen.

Voor Nederland geldt dat de ploeg voor promotie afhankelijk is van andere teams, maar dat zilver nog in eigen handen is. Winst in de twee slotpartijen is hiervoor voldoende. Winst op Israƫl vanmiddag levert in ieder geval zeker de bronzen plak op.

Foto: IIHF

Screenshot 2020 02 01 Iihf Home

De statistieken

Wouter Sars is met zijn zes goals en drie assists in drie wedstrijden de topscorer van het Nederlands team. Zijn Tilburgse teamgenoot Delaney Hessels verzamelde al zes assists, terwijl Tijn Jacobs op twee goals en drie assists ziet. Jay de Ruiter, oud-Den Haag en nu spelend in de VS, heeft een goal en twee assists, terwijl een reeks Oranje-spelers op twee punten zit. Jowin Ansems speelde alledrie de wedstrijden tot nu toe in het doel en heeft een savepercentage van .905. Daarmee is hij de nummer twee in het toernooi na de goalie van Zuid-Korea.

De teamfoto van de U20 uit 2020
De teamfoto van de U20 uit 2020

De tegenstander

Israƫl heeft tot nu toe in het toernooi nog weinig indruk gemaakt, al lijkt de ploeg wel in het toernooi te groeien. In drie wedstrijden incasseerde de ploeg 33 goals en scoorde zelf slechts twee keer, met dikke nederlagen tegen Kroatiƫ en China. De wedstrijd tegen koploper Zuid-Korea eindigde echter gisteren 'slechts' in een 5-1 zege voor het gastland.

Het grootste deel van de ploeg van de tegenstander speelt gewoon in eigen land voor teams als Bat Yam, Metulla en Petach Tikva Wings. Een drietal spelers komt uit voor teams uit Noord-Amerika, waaronder de houder van een Canadees en Israƫlisch paspoort Guy Rozin, die pas zestien jaar oud is en een van de twee doelpuntenmakers is van de ploeg tijdens dit toernooi.

Beide goalies van de ploeg zijn al volop in actie geweest, waarbij Yonathan Reisinger het betere savepercentage heeft met .853. Deze 19-jarige doelman maakte deel uit van het internationale Okanagan Europe-programma en verhuisde daarna naar de VS om vervolgens weer in eigen land terecht te komen. Het is al zijn vierde U20-toernooi voor Israƫl.

Coverage

Hopelijk is er straks een livestream beschikbaar. De ijscondities in de hal zijn dusdanig dat gisteren is uitgeweken naar de tweede hal. Ook de warming-up van de wedstrijd van Zuid-Korea tegen Israƫl werd later daar afgewerkt. Voor wedstrijden in die hal is geen livestream beschikbaar. Nederland speelt de wedstrijd straks gelukkig in de grote hal. De link volgt later.

U18

Het WK van het nationale mannenteam U18 is verplaatst van China naar Bulgarije. Lees er hier meer over >>>

Bij Het IJs..

Voorzitter Jan Hopstaken van IJshockey Nederland hervat zijn columnserie Bij Het IJs vandaag met een terugblik op het WK in Eindhoven.

Lees de hele column >>>

Oberliga gisteren

Tilburg won in eigen huis nipt van Duisburg en handhaaft daarmee zijn riante koppositie in de Oberliga Nord. Concurrent Herne won thuis met liefst 9-3 van Halle, terwijl nummer drie Crocodiles met 7-1 te sterk was voor de matig presterende Moskitos uit Essen. Hannover Indians won de uitwedstrijd in Rostock met 3-7, Hannover Scorpions boekte een 9-4 overwinning op Krefeld en Leipzig was met 6-1 de baas over Erfurt.

Lees hier meer over de wedstrijd van Tilburg >>>

Foto's I

Fotograaf Arie Leeuwesteijn maakte onderstaande reportage.

Beneliga I

In de Beneliga waren er gisteravond twee wedstrijden. Heerenveen weerstond een comeback van Nijmegen in de slotperiode om de volle buit te pakken in het Triavium en Den Haag maakte onder leiding van Zach Doerring korte metten met Mechelen.

Lees er hier meer over >>>

Foto's II

Fotograaf Paul Nicolaassen van IJshockeyfoto.nl maakte onderstaande fotoreportage over het duel van Devils tegen Flyers.

Beneliga II

Een cruciaal duel voor de play-offs staat vanavond om 20.15 uur op het programma in het Silversome in Zoetermeer. Zoetermeer en Nijmegen staan allebei op 16 punten, waarbij Panters een wedstrijd minder gespeeld heeft. Daarmee zijn de ploegen de nummers zeven en acht van de ranglijst. Het puntverschil met de nummer negen, Mechelen, is 1 punt, het verschil met de zesde plaats, nu in handen van Leuven, is 2 punten. Daarmee wordt de strijd om de laatste plaatsen in de play-offs en de kwalificering spannend. Nijmegen kwam vrijdagavond al in actie en Zoetermeer is nog fris.

Eerder op de avond, om 18.45, spelen de nummers vier en vijf in de competitie tegen elkaar. Luik heeft 20 punten uit 10 wedstrijden, terwijl Geleen op 23 uit 13 zit. Als Luik alle achterstallige punten haalt, neemt de ploeg de derde plaats over van Den Haag. De eerste wedstrijd tussen de twee ploegen was een spannende. In Glanerbrook won Luik met 4-5 in overtime.

In Thialf staan vanavond koploper Heerenveen en de nummer tien Antwerpen tegenover elkaar in een wedstrijd die in het teken staat van het goede doel. Flyers draagt speciale shirts en de opbrengst van de veiling komt ten goede aan de Friese weidevogels. De uitwedstrijd van Heerenveen bij de Phantoms was geen makkelijke opgave, het eindigde uiteindelijk in een 4-6 zege voor de ploeg uit het noorden van Nederland.