30 maart 200800:00

Door Joep Meijsen

Geen Belgen in eredivisie

De Nederlandse ijshockeybond heeft voor het afgelopen seizoen het verzoek van twee Belgische teams om zich aan te mogen sluiten bij de eredivisie afgewezen. De toevoeging werd zowel vanuit Nederlands als Belgisch oogpunt als onwenselijk gezien.

Dat stelt voorzitter Joop Vullers van de Nederlandse IJshockeybond in antwoord op vragen van IJshockey.com. De kwestie is actueel nu de Belgische kampioen Turnhout in de media heeft aangegeven zich bij de Nederlandse competitie aan te willen sluiten. Volgens Vullers is er echter geen recent nieuw verzoek gekomen vanuit België.

De aansluiting van Belgische clubs bij de eredivisie is volgens hem zowel voor de Belgische als de Nederlandse bond onwenselijk. In België bestond en bestaat er de vrees van een incomplete en niet aantrekkelijke competitie indien er clubs in Nederland gaan deelnemen. In Nederland heeft het bondsbestuur de mening gepeild van de clubs in de eredivisie, waarna werd besloten niet op het verzoek van vorig jaar in te gaan.

In de jaren negentig kon Deurne maar zelden potten breken in de Nederlandse competitie, terwijl de Coupe der Lage Landen werd gekenmerkt door veel hoge uitslagen, al was dat in het tweede jaar al minder dan bij het debuutjaar van deze grensoverschrijdende competitie.

Kwaliteitsverschil tussen de Belgische en de Nederlandse clubs was wel een punt van zorg vorig jaar. Vullers moet toegeven dat in de recent beëindigde competitie het verschil op zich wel mee was gevallen. ‘Maar dat is achteraf wat makkelijker te beoordelen dan vooraf', aldus de bondsvoorzitter.

Een eventueel kwaliteitsverschil hoeft voor Eindhoven en Utrecht geen formele hindernis te zijn toe te treden tot de eredivisie. Er zijn in het Nederlandse ijshockey geen formele kwaliteitsbeoordelingen, de verantwoordelijkheid om met een competitief team op het ijs te verschijnen ligt primair bij de clubs zelf.