1 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Geen importlimiet Eaters

De clubs uit de Eredivisie zijn woensdagavond akkoord gegaan met het feit dat Geleen de competitie betreedt met een groot aantal jonge Nederlands-Canadezen. De overige clubs houden zich wel aan de beperking van vier imports. Den Haag heeft definitief 'ja' gezegd tegen deelname aan de Eredivisie, die daardoor definitief uit zes clubs bestaat.

Dat is de uitkomst van overleg van vertegenwoordigers van Amsterdam, Den Haag, Heerenveen, Nijmegen en Tilburg. Het beraad was nodig omdat Geleen bleek zich niet te bleek te willen houden aan de onderlinge afspraak om Nederlandse Canadezen als import te tellen. Dit leidde tot veel beroering in de Nederlandse ijshockeywereld. Den Haag, Nijmegen en Tilburg lieten weten niet akkoord te gaan met de maatregelen van Geleen. Eaters bracht hiertegen in dat het zonder de Ned-Cans geen ploeg op de been kon brengen.

Tijdens het overleg in Utrecht hebben de clubs nu besloten akkoord te gaan met het feit dat Geleen met te veel buitenlandse spelers speelt. Zelf gaan ze zich echter wel aan de regels houden. Dit is zuur voor Tilburg Trappers, dat spelers als Justin Bekkering en Ryan van Diemen juist aantrok omdat deze de Nederlandse status bezitten. De voorzitters van de overige clubs tonen zich echter nog altijd erg kritisch over de stap van Geleen. Ze begrijpen waarom de club het doet, maar niet de manier waarop het is gebeurd.

Voorzitter Eugene van Sloun van Geleen is erg blij dat de plannen van Geleen voor het nieuwe seizoen kunnen worden voortgezet. 'Het recht heeft gezegevierd. We wisten dat we gelijk hadden en het is fijn om te merken dat we ook gelijk krijgen. Ik heb al een belrondje gemaakt langs mijn medebestuursleden en een aantal sponsoren. Ik denk dat we er vanavond nog wel een pilsje op zullen drinken', zegt hij.

Geleen was overigens zelf niet welkom tijdens het overleg in Utrecht. 'We mochten er niet bij zijn. Ik heb vorige week echter al gezegd dat iedereen graag tegen Geleen wil spelen, maar dan willen ze wel van te voren weten dat ze kunnen winnen. Zo'n Staatslot wil ik ook wel hebben. Geleen heeft gewoon een competitieve selectie nodig en dit is de enige manier waarop dit mogelijk is.'

Zijn collega Louis Verreijen van Den Haag wil niet concreet ingaan op de woensdagavond gemaakte afspraken. Hij zegt wel dat deze acceptabel zijn voor Den Haag. 'Onze deelname aan de eredivisie is nu zeker. Dat heb ik de NIJB gisteren laten weten. De spelers van Den Haag hebben voorgestemd en wij kunnen nu aan het werk met het halen van versterkingen.' Den Haag kijkt hiervoor naar Canada en naar de 'Schengen-landen'.

Volgens bondsvoorzitter Jan de Greef heeft hij het overleg gisteravond in Utrecht verlaten op het moment dat de importkwestie aan de orde kwam. 'De NIJB heeft zich nog nooit bemoeid met de afspraken over het aantal buitenlanders in de competitie. Dat zijn altijd onderlinge afspraken geweest tussen de clubs. Vandaar dat ik de vertegenwoordigers van de teams alleen heb gelaten op het moment dat ze over Geleen begonnen. Ik heb begrepen dat de clubs eruitgekomen zijn en daar ben ik erg blij om.'

De voorzitter van de NIJB toont zich er wel voorstander van om het aantal imports in de toekomst veel duidelijker vast te leggen. 'We gaan werken aan voorstellen die we kunnen inbrengen in de algemene ledenvergadering van de bond. Op die manier worden het bondsregels. Op dit moment zijn het onderlinge afspraken tussen de clubs, waar wij volledig buitenstaan', meldt hij tegenover ijshockey.com.