23 februari 200500:00

Geleen deelt forse klap uit

Als de eerste klap een daalder waard is, heeft Geleen vanavond wat bijverdiend. De manschappen van Andy Tenbult scoorden vier doelpunten op rij in de tweede doorgang voor een overtuigende 6-2 zege op Heerenveen. Lambert Keulen had twee treffers voor de Limburgers.

De play-offs in het Nederlandse ijshockey zijn begonnen. Voor iets minder dan negenhonderd toeschouwers nam Eaters Geleen een 1-0 voorsprong in de best-of-five-serie. Heerenveen-coach Leigh Mendelson gaf de voorkeur aan Marcel Nijland in het doel, terwijl Andy Tenbult vanzelfsprekend voor Bjorn Steijlen koos. Bij Heerenveen keerden Oleg Timchenko en Tyler Palmiscno terug in de opstelling, terwijl Geleen compleet was met uitzondering van Petr Jezek.

De eerste periode verliep doelpuntloos. Scheidsrechter Van Baast stuurde binnen een minuut al twee mensen naar de strafbank, Palmiscno en Birch mochten gaan brommen voor hooking in een wedstrijd die in totaal 48 strafminuten telde, waarvan 26 voor de thuisploeg. Geleen was feitelijk de hele speeltijd de betere ploeg, terwijl Heerenveen verzuimde gebruik te maken van een serie mogelijkheden met een man meer op het ijs.

De ban werd na 25 minuten gebroken door Lambert Keulen. Op aangeven van Brad Smulders en clubtopscorer Jamie Schaafsma maakte hij de openingstreffer. De straffen volgden elkaar daarna snel op, waarbij Eaters uiteindelijk op de powerplay kwam te staan na een straf tegen Oleg Timchenko. Het duo Brad Smulders/Jamie Schaafsma weet elkaar op dit moment blind te vinden en het was eerstgenoemde die de tweede Limburgse treffer op het scorebord schoot.

Een straf tegen Erik Landman bood Eaters amper anderhalve minuut later de kans het voordeel nog verder uit te bouwen. De reus Stanislav Vernikov verzorgde de assist en captain Lambert Keuken schoot raak. Met een time-out probeerde Mendelson zijn manschappen weer in het gereel te krijgen, maar veel hielp dit niet. Jongeling Jeffrey Mens scoorde op aangeven van Chad Euverman en Eaters had de winst op zak.

Heerenveen kwam nog een klein beetje terug in de wedstrijd. Eaters miste twee spelers, waardoor het voor Tyler Palmiscno kinderspel werd om de eerste Flyers-treffer te scoren. Een trits straffen smoorde de laatste kans op een comeback voor Flyers, waarna JJ Vanderstam en Dean Byvelds het feest in Limburg compleet maakten. Marco Postma scoorde ook nog wel, maar die treffer, vier minuten voor tijd, was louter voor de statistieken.

De serie wordt zaterdagavond voortgezet in Heerenveen, een dag later verhuist het circus weer terug naar Geleen. Goed voor de airmiles. De andere serie begint vrijdagavond pas in Amsterdam.