15 juli 200600:00

Door Joep Meijsen

Geleen haalt Canadezen

Eaters Geleen heeft de Canadese aanvallers Brian McGarry en CJ McConnell aangetrokken. De club zegt bovendien op dit moment nog afrondende gesprekken te voeren met vijf andere spelers.

Daarmee begint de selectie van Geleen voor het komende seizoen vorm te krijgen. Dit betreft een sterk vernieuwde selectie. Eerder al werden Chad van Diemen, Wesley Hendriks, Erik Landman en Brad Smulders aangetrokken, waardoor het aantal nieuwkomers bij Geleen vooralsnog op zes uitkomt. Nigel Heijen verlengde deze week zijn contract bij Eaters.

CJ McConnell is een oude bekende van de ook al nieuwe coach van Geleen, Dave Hyrsky, die de inmiddels 25-jarige aanvaller tien jaar geleden coachte als jeugdspeler. McConnell speelde de afgelopen twee seizoenen 33 profwedstrijden voor de Jacksonville Barracuda's en de Youngstown Steelhounds in de lagere regionen van het Noordamerikaanse profijshockey. Hij kwam in die wedstrijden tot vijf goals, vier assists en zes strafminuten.

Dave Hyrsky is bijzonder in zijn nopjes met de aanwinst. 'Qua stijl en spel lijkt hij op Tyler Palmiscno, die vorige jaar topscorer werd voor Heerenveen, maar dan wat groter. Hij heeft goede handen, speelt snel, maar fysiek en leest het spel perfect. Ik ben er van overtuigd dat hij een van de dragende spelers gaat worden dit seizoen', zegt de Canadees. McConnell was in de jeugd een speler met veel assists in de Northern Ontario Junior Hockey League en speelde drie jaar voor American International College in het Amerikaanse college hockey. Hij was daar goed voor 24 goals en 23 assists in 87 wedstrijden.

De andere nieuwe aanwinst, de 21-jarige Brian McGarry, komt rechtstreeks uit de Northern Ontario Junior Hockey League, waar hij vijf seizoenen lang een veelscorende speler was bij de Sudbury Junior Wolves. Vooral in zijn laatste seizoen scoorde McGarry aan de lopende band met 56 goals en 67 assists in 58 wedstrijden. Hij was drie jaar op rij topscorer van zijn club. Twee jaar geleden speelde hij ook drie wedstrijden voor de Sudbury Wolves, in de hoog aangeschreven Ontario Hockey League.

In het seizoen 2003-2004 streed McGarry een stevige strijd om het topscorerschap in de liga met een andere bekende van het Nederlandse ijshockey, Matt Tremblay van Groningen. Laatstgenoemde won die strijd. Als vierde op de topscorerslijst stond toen een speler met de naam DJ Jelitto, die vorig seizoen op de nominatie stond naar Nijmegen te komen.