9 november 200700:00

Door [email protected]

Geleen vloert Nijmegen

Geleen kwam vrijdag in Nijmegen twee keer op achterstand, kwam twee keer weer op gelijke hoogte en ging uiteindelijk met de volle winst aan de haal. Brian McGarry scoorde de verlossende treffer voor de Eaters met iets minder dan zeven minuten te spelen.

Nijmegen, dat afgelopen woensdag de eerste overwinning wist te behalen, begon sterk aan de wedstrijd. Mede geholpen door twee powerplays zetten de Devils de bezoekers klem. Het duurde tot de achtste minuut voordat Geleen tot een schot op het Nijmeegse doel kwam. Het duurde zelfs tot een paar seconden voor tijd voordat de uitstekend keepende Casper Swart serieus moest ingrijpen.

De Devils kwamen in de negende minuut op voorsprong via een treffer van Harry Verdonschot. De geboren Nijmegenaar had de puck voor het intikken, nadat Eaters-goalie Tomas Kalousek op een derde opeenvolgende Nijmeegse inzet de puck los liet vallen voor de doellijn. Het was het eerste doelpunt dir seizoen voor de 22-jarige aanvaller.

In de tweede periode veranderde het wedstrijdbeeld behoorlijk. Geleen speelde sterker, waarbij vooral Jamie Visser het voortouw nam. Het was echter uiteindelijk geklungel in de Nijmeegse verdediging dat de gelijkmaker inleidde. Ryan McLeod kon de puck oppikken, rustig wachten tot Swart een eerste beweging maakte en simpel afronden.

Nieuwkomer Mike Rice stond in de openingsseconden van de slotperiode aan de basis van een breakout. Rice en Bert van den Braak konden alleen op Kalousek afschaatsen en Van den Braak schoot droog raak.

Lang konden de Nijmeegse fans echter niet van de hernieuwde voorsprong genieten. Slechts 43 seconden later was het aan de andere kant van het ijs raak. André Selander, de nieuwe Zweed van Geleen, kon binnenschieten nadat Lambert Keulen het voorbereidende werk had gedaan. Keulen dacht al gescoord te hebben en was al feest aan het vieren.

De wedstrijd kon op dat moment nog alle kanten op. Zowel Nijmegen als Geleen kregen enkele prima kansen om de score op te schroeven, maar verdedigers en goalies deden hun werk. Brian McGarry besloot uiteindelijk welke kant het dubbeltje op zou vallen. De snelle aanvaller had maar een klein beetje ruimte nodig om Casper Swart in de bovenhoek te verslaan. Op moment stond nog zes en een halve minuut speeltijd op het bord.

Een furieus slotoffensief voor Nijmegen zette, ondanks het van het ijs halen van Swart, geen zoden meer aan de dijk. Met nog zeven seconden kregen de Devils nog enkele prima kansen, maar de tijd werkte uiteindelijk in het nadeel van de thuisploeg.

De punten zijn belangrijk voor Geleen, dat zich in theorie nog kan plaatsen voor de halve finales om de beker. De ploeg heeft het echter niet in eigen hand en is afhankelijk van de resultaten van Heerenveen en Amsterdam. Nijmegen speelt zaterdag in Groningen tegen de Grizzlies. In dat duel maken de twee teams uit wie de bekercompetitie als hekkensluiter beëindigt.