5 augustus 200400:00

Door Joep Meijsen

Geleener wil slagen in VS

De 18-jarige Akim Ramoul uit Geleen gaat een nieuw ijshockeyavontuur tegemoet. Nadat hij eerder overstapte van Geleen naar de Duitse jeugdcompetitie, gaat hij nu de Amerikaanse droom achterna. Komend seizoen speelt Ramoul voor de Texarkana Bandits in de North American Hockey League. Hij praat erover met IJshockey.com.

De afgelopen seizoenen kwam Akim Ramoul uit voor de jeugd van de Kölner Haie. Het afgelopen seizoen scoorde hij 29 goals en kwam hij tot 38 assists, waardoor de clubs voor hem in de rij stonden. Tijdens het wereldkampioenschap met Jong Oranje waren de scouts present. Zelf heeft Ramoul echter weinig invloed gehad op de keuze van zijn nieuwe ploeg. 'Ik heb een agent in Duitsland. Die heeft alle aanbiedingen op een rijtje gezet en voor mij de juiste ploeg gekozen.'

De overstap naar Keulen twee jaar geleden was al een grote stap voor de in Geleen geboren talentvolle aanvaller. 'In Nederland kom je hooguit tot 25 of 30 wedstrijden in de jeugd. In Duitsland zijn dat er 45. Bovendien speel je tegen veel betere tegenstanders. In Duitsland is toch veel meer talent dan in Nederland', zegt Ramoul.

De jonge forward zal zich echter moeten voorbereiden op weer een nieuwe wereld. Met nog meer wedstrijden. 'Het zijn tachtig wedstrijden per seizoen, met soms enorme reistijden van 20 uur of meer. En veel harder met veel vechten', zegt hij vastberaden. Zelf is hij op dit moment nog niet zo'n vechtersbaas. 'Ik heb pas Ă©Ă©n keer echt gevochten, maar ik kan me goed verdedigen en ik weet zeker dat ik me daar staande kan houden.'

Ramoul is door Texarkana aangetrokken om doelpunten te maken. 'Ze hebben best goede spelers, maar ze scoren niet genoeg goals. Daarvoor hebben ze mij gehaald.' Ramoul wordt de tweede Nederlander die in de hoogste jeugdliga van de Verenigde Staten komt te spelen. Vorig jaar kwam Nijmegenaar Bert van de Braak uit voor de Lone Star Cavalry, die in dezelfde South Division van de NAHL uitkomt. 'Nee, ik heb hem daar niet over gesproken. Ik ben zelf ter plekke geweest om te kijken hoe het was', aldus Ramoul. Over twee weken gaat hij terug naar de Verenigde Staten met als doel daar te slagen en een profcontract af te dwingen. Weemoedige Nederlandse ijshockeyfans zullen zijn verrichtingen daar gaan volgen, terwijl ambitieuze talenten nieuwsgierig zullen zijn hoe de overstap hem bevalt.