8 mei 200900:00

Door Joep Meijsen

Gentges stapt op bij Devils

Frank Gentges is niet langer de hoofdcoach van Nijmegen Devils. Ondanks de eerdere bewering van het bestuur van de eredivisionist dat de kleurrijke coach zou blijven, vertrekt hij naar een club in Duitsland.

De Duitse coach geldt als een controversieel karakter. Als speler had hij al een stormachtig verleden in zowel Nederland als Duitsland. Als coach leek hij echter bij Nijmegen goed op zijn plek. Met de bekerwinst en de halve finales om het landskampioenschap zorgde hij voor een sportief succesvol seizoen. Daarin rommelde het wel vaak, met onder meer klachten over gebrek aan professionaliteit en onenigheid met verschillende spelers.

‘Het is geen beslissing tegen Nijmegen en ook zeker niet tegen Nederland', zegt hij in een persverklaring. ‘De belangrijkste reden van mijn vertrek is de oneindige strijd die ik moest leveren om basisvoorwaarden te scheppen die in een professionele omgeving vanzelfsprekend zouden moeten zijn. Als professional kun je dat wel een tijdje verdragen, maar op de lange duur niet.'

Hij roemt de prestatie van vorig jaar, die hij een optimale prijs-prestatie-verhouding noemt. ‘We hebben het maximale uit de beschikbare middelen gehaald en de begeleiding van het team geprofessionaliseerd. En het seizoen in de plus afgesloten.' Hij heeft intussen een overeenkomst met een club in Duitsland, naar verluid Dortmund dat komend jaar zijn debuut maakt in de Oberliga, het derde niveau in Duitsland.

Het vertrek komt toch als een verrassing. Tijdens een persbijeenkomst enkele weken geleden maakte het bestuur van Nijmegen tegelijk met de verlenging van de hoofdsponsor ook bekend dat Gentges de optie in zijn contract om na het eerste jaar op te stappen niet zou lichten. Gentges zelf ontbrak op die persconferentie. ‘Ik had een tweejarig contract en eventueel een optie voor een derde seizoen', zegt hij in De Gelderlander.

General manager Gerton Posma van Nijmegen betreurt het besluit van Gentges. ‘We hebben de voorbije weken al veel gesprekken met hem gevoerd. Enorm jammer dat hij dit besluit heeft genomen. De sterkte van het team was vooral zijn verdienste. Zijn professionaliteit en ervaring zullen we gaan missen. Dit is een zware klap voor de club', zegt hij in de regionale krant. Op dit moment worden gesprekken met verschillende mogelijke opvolgers gevoerd.