20 februari 200700:00

Door Joep Meijsen

GIJS hoopt op Eredivisie

De IJshockeyers van Groningen hopen volgend seizoen in de Eredivisie uit te komen. De regerende kampioen in de Eerste Divisie is vergevorderd in een onderzoek naar deze mogelijkheid en de voortekenen zien er niet ongunstig uit.

Dat zegt Klaas Dolsma van GIJS Bears tegenover IJshockey.com. Hij nuanceert berichtgeving in de media dat Groningen al zeker toetreedt tot de Eredivisie. ‘We zijn het op dit moment aan het onderzoeken, maar we hebben nog geen definitief besluit genomen', aldus Dolsma.

Als Groningen de overstap waagt, krijgt de competitie voor het eerst in drie jaar uitbreiding. Toen keerden Den Haag en Nijmegen terug op het hoogste niveau. Het aantal teams in de Eredivisie zou daarmee uit op zeven uitkomen. Groningen speelde begin jaren negentig zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau in Nederland. De laatste hoofdprijs van het Groningse ijshockey stamt alweer uit het seizoen 1985/86 toen het de enige landstitel in de geschiedenis behaalde.

Volgens Dolsma liggen er vooral interne factoren ten grondslag aan het definitieve besluit en komt de club niet met een pakket aan eisen voor de huidige clubs op het hoogste niveau. De club wil voor de overstap de huidige capaciteit van de hal uitbreiden van achthonderd naar ongeveer vijftienhonderd, wat met enkele eenvoudige ingrepen te bereiken is. De club is hierover in gesprek met de gemeente.

Bondsdirecteur Henk Hille bevestigt de plannen van Groningen. Afgelopen week presenteerde Groningen bij de bond een plan waarin de overstap vermeld stond. Daarna zijn de clubs in de eredivisie ingelicht. Hille zegt verheugd te zijn over de plannen van Groningen. ‘Het is goed voor het Nederlandse ijshockey.' Groningen krijgt in ieder geval in het eerste jaar korting op de bijdragen aan de ijshockeybond.

De plannen van Groningen komen niet heel onverwacht. Bij het verlengen van het contract met hoofdsponsor Gjaltema werd al nadrukkelijk rekening gehouden met de stap. De afgelopen seizoenen werd ook al gericht naar de overstap naar de Eredivisie toe gewerkt. Groningen speelt in de competitie met verschillende imports.