26 september 200900:00

Door [email protected]

Gretzky weg bij Coyotes

Aan de problemen van de Phoenix Coyotes lijkt geen einde te komen. Alsof de financiƫle problemen en de strijd over het eigendom nog niet voldoende waren, heeft nu ook ijshockey icoon Wayne Gretzky besloten om als coach terug te treden. Een opvolger is inmiddels al gecontracteerd.

In 2000 werd Gretzky mede-eigenaar van de Coyotes. Later in 2005 trad hij vervolgens aan als hoofdcoach bij de franchise uit Arizona. Hij tekende een contract van vijf jaar, dat nu na vier jaar door hemzelf beƫindigd is. In tegenstelling tot zijn tijd als speler was Gretzky als coach nooit echt succesvol. Met de Coyotes haalde hij nooit de play-offs.

Daarnaast werden de Coyotes geplaagd door allerlei schandalen. Zo werd Gretzky's vriend en assistent-coach Rick Tocchet een aantal jaren geleden gearresteerd voor illegale gokpraktijken. Gretzky werd zo nooit de voortrekker die ijshockey kon laten opbloeien in de woestijn. Sinds de Winnipeg Jets in 1996 de Phoenix Coyotes werden is het verlies al opgelopen tot boven de 300 miljoen dollar. Afgelopen seizoen moest de NHL ingrijpen omdat de teameigenaar de verliezen niet meer kon dragen.

Het was voor Gretzky duidelijk dat de beide partijen die momenteel strijden voor controle van de Phoenix Coyotes niet verder zouden willen met hem. Vervolgens trad de meest bewierookte speler ooit af als coach. Een groot verwijt dat Gretzky kreeg gedurende de laatste maanden is dat hij nergens meer te bekennen was nadat afgelopen mei de club uitstel van betaling had aangevraagd.

alg_gretzky.jpg

Gretzky coachte ook al sinds de start van de voorbereiding niet meer. Zijn taken werden tot op heden waargenomen door interim coach Ulf Samuelsson en veteraan Dave King. Nieuwe hoofdcoach is Dave Tippit, die afgelopen juni ontslagen werd door de Dallas Stars. De Stars maakte afgelopen jaar een uitermate teleurstellend seizoen door in de Western Conference. Gedurende zijn tijd bij de Stars wist Tippit echter wƩl twee maal een divisie titel te winnen met het team uit Texas.

De Coyotes hopen binnenkort meer te weten over hun toekomst. Een van de twee partijen die momenteel strijden voor de Coyotes is RIM eigenaar Jim Balsillie. RIM is de fabrikant van de Blackberry smartphones.

Canadees Balsillie heeft afgelopen woensdag een pleidooi gehouden om het team weer terug te krijgen in Canada. Hij wilde hierbij overwegen het team dit seizoen in Phoenix te houden waarna de verhuizing zou moeten plaatsvinden. In totaal heeft hij nu 242 miljoen dollar geboden om controle te krijgen over het team.

Gretzky heeft aangegeven voorlopig afstand te nemen van ijshockey. ā€˜Het was een lastige beslissing waar ik lang over na heb moeten denken', aldus Gretzky.