Nhl iihf diviii canceled 2010

4 februari 201000:00

Door [email protected]

Griekse ijshockeytragedie

Griekse ijshockeyfans zijn bitter over de afgelasting van het WK dat dit jaar in Athene gehouden zou worden. Hun woede richt zich vooral op de overheid, die weigerde de organisatie van het toernooi financieel te steunen.

Volgens de Griekse ijshockeysite icehockey.gr besloot de IIHF maandag om het Wereldkampioenschap Divisie III Groep A af te gelasten. Daarmee lijken Luxemburg, Ierland en de Verenigde Arabische Emiraten twee maanden voor de geplande start zonder WK te zitten.

Fans hebben op internet geen goed woord over voor hun regering, die als 'vijand van het ijshockey' wordt neergezet. Er wordt gesproken over 'een droom die een nachtmerrie werd'.

De problemen kwamen niet heel onverwacht. Na de verkiezingen in oktober maakte de minister van Sport, Panos Bisaksis, al kenbaar geen cent uit te trekken voor het toernooi. Een groep vrijwilligers probeerde toen onder leiding van de captain van het Griekse team, Dimitris Kalyvas, sponsoren en vrijwilligers te werven. Het is ze echter niet gelukt om voldoende geld bij elkaar te schrapen.

Het is een dieptepunt voor Griekse ijshockeyliefhebbers, na een periode van hoop en opbouw. Toen het nationale team zich in 2008 voor het eerst in acht jaar kwalificeerde voor een WK (filmpje met Sirtaki-dansende ijshockeyers), gaf dit een positieve impuls aan de sport. Het droeg bij aan het openen van een ijsbaan in Athene, nadat de vorige zes jaar eerder was gesloten.

Wat de consequenties voor het Griekse ijshockey zullen zijn is nog niet bekend. De IIHF zal daar in maart tijdens een geplande Council Meeting een oordeel over uitspreken.

Update 5 februari:
De IIHF heeft vrijdag besloten dat het WK Divisie III Groep A nu in Luxemburg gehouden zal worden. Uitgaand van deelname van alle oorspronkelijke teams - inclusief Griekenland -, zal zoveel mogelijk het oorspronkelijke schema worden aangehouden. Over eventuele sancties voor Griekenland is nog niets bekend.