29 september 200500:00

Door [email protected]

Grizzlies eindelijk geklopt

Er was een team uit de eredivisie voor nodig, maar de GIJS Grizzlies hebben hun eerste wedstrijd in de voorbereiding verloren. De ambitieuze eerste divisie ploeg uit het Noorden ging gisteravond in Thialf met 8-4 onderuit tegen Heerenveen Flyers, maar dat is zeker geen schande.

De ploeg van coaches Henk Göbel en Martin de Wilde speelde de afgelopen weken een indrukwekkende oefencampagne, waarin het team ongeslagen bleef. Daarvoor moesten onder andere het Duitse Nordhorn en het Belgische White Caps worden geklopt.

De Grizzlies speelden hun eerste wedstrijden tijdens een vriendschappelijk toernooi in Nijmegen. Daar werd gewonnen van divisiegenoten Eindhoven, Utrecht en Zoetermeer. De Groningers scoorden 12 doelpunten en incasseerden er maar vijf, waarvan vier tegen Eindhoven.

De week erop trad de Groningse selectie aan tegen ECE Nordhorn, dat uitkomt in de Regionalliga Nord. De Duitsers werden met een indrukwekkende 7-3 in eigen stadion geklopt. Weer een week later ontmoeten de Noorderlingen opnieuw Eindhoven. De Brabanders waren echter geen partij voor GIJS en werden met 10-3 op hun nummer gezet. 'Het krachtverschil was te groot', oordeelt Martin de Wilde.

Afgelopen week volgde wellicht de knapste zege in de voorbereiding. GIJS won met maar liefst 7-3 van het Belgische White Caps Turnhout. Deze ploeg strijdt met andere Belgische ploegen komend seizoen weer met de Nederlandse Eredivisie teams om de Coupe der Lage Landen. Een aardige graadmeter voor het niveau van de Grizzlies dus.

Gisteravond kwam dan toch een einde aan de vriendschappelijke zegereeks. Heerenveen Flyers trad op de twee Oekraiense broers na met de voltallige selectie aan. 'Mijn jongens waren nerveus voor de wedstrijd tegen de Flyers', zegt De Wilde. 'De gemiddelde lengte is rond 1.90m in Heerenveen en bij ons ligt dat toch een stuk lager. Het is ook een nog eens een team met kampioensaspiraties in de eredivisie.'

'De Flyers kwamen goed uit de startblokken en stonden al na zes minuten met 3-0 voor. De tweede periode gaf al een ander gezicht. Bij Heerenveen zag het er vloeiender uit met meer tempo , maar een periodestand van 4-2 was niet slecht voor ons. De derde periode ging gelijker op en die wonnen wij zelfs met 1-2.'

'Wij hebben gezien de middelen een puike wedstrijd gespeeld. We kregen van fans en spelers veel complimenten over de inzet en het lef van onze spelers. Het is al jaren geleden dat er een wedstrijd is gespeeld tussen de Flyers en GIJS. En dat is denk ik toch wel de grootste winst.'

Aankomende zaterdag houdt de ploeg open dag op de eigen ijsbaan. Vanaf 16:00 geven verschillende jeugdteams van GIJS demonstraties van hun kunnen. Om 20:00 volgt de vriendschappelijke wedstrijd tegen Den Haag Wolves uit de Eredivisie.

Al met al kunnen de Grizzlies terugkijken op een geslaagde voorbereiding. Nu mag de ploeg laten zien dat ze klaar zijn voor het echte werk. Het kon wel eens een mooi seizoen worden in de Nederlandse eerste divisie.