9 november 200500:00

Door Remco

Grizzlies grommen weer

Het seizoen van Groningen was tot afgelopen weekeinde wisselvallig te noemen. Dit weekend was er echter reden tot vreugde. Het zwakke Geleen werd thuis verpletterd met 18-3 en ook in en tegen Utrecht behaalde de Noorderlingen een overwinning. Verder waren er nog zeges voor Zoetermeer en Tilburg, dat hiermee koploper blijft in de Eerste Divisie.

Groningen Ă‚ Geleen

In de eerste fase van het seizoen werd al gauw duidelijk dat de Smoke Eaters Youngstars uit Geleen nog te zwak zijn voor de Eerste Divisie. Zaterdag ging de ploeg met 18-3 onderuit tegen Groningen. Na de eerste periode leidden de Grizzlies al met 7-1.

De wedstrijd bleek een uitstekende kans voor de aanvallers van Groningen om hun puntenaantal flink op te schroeven. Ryan Dudgeon tekende voor vijf goals en twee assists, terwijl de Fin Juha Kaari vier maal het net vond en daarnaast twee keer de beslissende pass gaf.
Scheidsrechtster Debbie Hengst hoefde maar sporadisch in actie te komen en deelde in totaal slechts zestien strafminten uit.

Utrecht Ă‚ Groningen

De wedstijd in en tegen Utrecht leek op papier een zwaardere klus te zijn voor de Grizzlies.. Eerder dit seizoen verloor Groningen thuis van Utrecht en vorige week wonnen de Dragons nog van Zoetermeer.

Toch was het Groningen dat fel van start ging en na vier minuten al op voorsprong kwam door een dubieuze goal van David Bartos. Scheidsrechtster Debbie Hengst oordeelde dat de puck de lijn had gepasseerd, terwijl vele aanwezigen een andere mening waren toegedaan.

Later in de eerste periode verdubbelde Groningen de voorsprong dankzij een goal van Ryan Dudgeon. Deze voorsprong bleef lang op het scorebord staan, pas aan het einde van de tweede periode forceerde Groningen de beslissing. De pas 19-jarige Kevin Kuiper maakte zijn eerste goal en ook goaltjesdief Juha Kaari deed nog een duit in het zakje, waardoor de Grizzlies na twee periodes met 4-0 aan de leiding gingen.

Utrecht was dit keer niet bij machte om het Groningen moeilijk te maken. De debuterende Canadees Jamie Molendyk scoorde weliswaar nog de 1-4 voor Utrecht, maar daarna gooide Ryan Dudgeon de wedstrijd op slot met zijn tiende goal van het seizoen. Net als in de wedstrijd tegen Geleen, kende deze confrontatie een uiterst laag aantal strafminuten. Slechts drie keer waren de strafbanken in Utrecht bemand.

Zoetermeer Ă‚ Eindhoven

Zoetermeer moest zich zien te herstellen na de nederlaag vorig weekend. Dit lukte deels aangezien de drie punten in Zoetermeer bleven, maar overtuigend was het allerminst. Het zwakke Eindhoven werd Âslechts met 4-1 verslagen.

De jonge Zweed Niclas Grundstromer opende na elf minuten de score met zijn eerste goal van het seizoen. Legio kansen volgde voor Zoetermeer, maar de scherpte in de afwerking was ver te zoeken. Pas ver in de tweede periode scoorde Manitas Demelinne de 2-0 en diezelfde Demelinne scoorde in het begin van het derde bedrijf de 3-0.

Daarna dreigde de wedstrijd even uit de hand te lopen en scheidsrechter Roger van de Waarden moest flink wat straffen uit delen om de orde te handhaven. Hierdoor kreeg Eindhoven een man meer op het ijs, en de IJsbrekers profiteerde optimaal dankzij een goal van Joep Keeris. Aan het einde was het weer vechten geblazen en beide teams zagen een speler de kleedkamers opzoeken met een Game Misconduct. In de laatste minuut bepaalde Manitas Demelinne met zijn derde goal van de avond de eindstand op 4-1.

Uiteindelijk was het wedstrijd vol met gemiste kansen aan de kant van Zoetermeer, en een wedstrijd met in totaal bijna honderd strafminuten. Een wedstrijd om snel te vergeten dus.

Dordrecht Ă‚ Tilburg

Tilburg liet wederom geen steken vallen in de uitwedstrijd tegen Dordrecht. Tilburg is dit seizoen een aangename verrassing en is in tegenstelling tot Eindhoven en Geleen wel een serieuze tegenstander voor de ÂGrote DrieÂ.

Dordrecht bood echter veel tegenstand. De Lions kwamen direct op voorsprong dankzij een goal van Rogier Venema. Tilburg herstelde dit binnen de minuut. Ivy van den Heuvel was verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Even later was het wederom van den Heuvel die de Brabanders op een 1-2 voorsprong zette. Dordrecht vond aan het einde van de eerste periode toch nog de kracht voor de gelijkmaker. Op aangeven van Sirio Barone wist Jorne Kloots de Tilburgse goalie Ian Meierdres te passeren.

In de tweede periode was het echter gedaan met de verzwakte Lions. Dordrecht kon namelijk geen beroep doen op drie vaste krachten. Andres van Eynatten was niet van de partij net zoals de sterke Zweed Daniel Karlsson. Karlsson is terug naar Zweden omdat zijn moeder ernstig ziek is. De verwachting is dat Karlsson niet gauw terug zal zijn in Dordrecht. Al vrij snel moest ook de door griep geplaagde Ralph Ernst de strijd staken.

Tilburg liet hun klasse zien en dankzij drie goals in de tweede periode werd de koppositie behouden. De doelpunten kwamen op naam van John van Biezen, Jeroen van den Broek en Iy van den Heuvel die zijn derde goal van de avond maakte.

In de laatste periode werd niet meer gescoord. Tilburg speelde de wedstrijd vakkundig uit terwijl Dordrecht niet meer in staat was om aansluiting te krijgen.