24 januari 200900:00

Door Joep Meijsen

Grizzlies pakken cupwinnaar in

Groningen Grizzlies bedorf het huldigingsfeestje van Nijmegen door uit in het Triavium te winnen. John Gordon behoede Den Haag voor een nederlaag door alledrie de goals voor zijn rekening te nemen in een moeizame zege in overtime op Geleen.

Nijmegen Devils - Groningen Grizzlies

Nijmegen Devils beleefde amper 48 uur na de winnende treffer van Mike McCarthy de kater van de bekerfinale. In eigen huis werd in de derde periode een 4-2 voorsprong weggegeven door vier goals op rij voor Groningen. Gezien het wedstrijdbeeld was de zege van de ploeg van Sergei Yashin ook zeker niet onverdiend. Nijmegen werd vooral in het slotstuk op gretigheid en tempo afgetroefd.

Het feest na de bekerwinst zal zonder twijfel hevig zijn geweest, maar toch leek Devils de wedstrijd voor het grootste deel onder controle te hebben. Met nog iets meer dan tien minuten te spelen stond de ploeg van Frank Gentges nog met 4-2 voor. Daarna zakte het als een plumpudding in elkaar. Voor die tijd hadden Jeroen van Olphen en Blair Tassone gescoord voor Groningen en Phil Aucoin, Levi Houkes, Timothy Gerritsen en Jason Baclig names de gastheren.

De aansluitingstreffer kwam na een kluts voor het doel van de stick van Ram Sidhu. Lance Morrison zorgde daarna op de powerplay voor de gelijkmaker en Blair Lefebvre schoot van dichtbij de winnende treffer binnen. Een empty net goal van Lance Morrison maakte het feest compleet voor Groningen, dat door de overwinning naar de zesde plaats van de ranglijst klimt en morgen de belangrijke wedstrijd tegen Eindhoven op het programma heeft staan.

Coach Yashin at na afloop met een tevreden glimlach van zijn pasta. ‘We zijn nog te wisselvallig, maar dit is een goede overwinning. Het team begint steeds meer te spelen zoals ik graag wil dat ze spelen. Het is voor ons team heel belangrijk dat Lance Morrison weer terug is. Die kwam vorige week terug na zeven weken geblesseerd te zijn geweest en dat is voor ons een sleutelspeler. Ik moet ook een groot compliment geven aan onze derde lijn. Die hebben hard gewerkt en geen tegengoals geïncasseerd. Dat is precies wat ze moeten doen', aldus Yashin.

Hijs den Haag - Geleen Eaters

Voor de tweede keer in een week tijd hadden Den Haag en Geleen overtime nodig om tot een beslissing te komen in het onderlinge duel. Voor de tweede keer trok de thuisclub aan het langste eind. Grote man voor Den Haag was blauwe lijnschutter John Gordon, die alledrie de Haagse treffers voor zijn rekening nam in het met 3-2 gewonnen duel.

Zeventienhonderd toeschouwers en de camera's van SBS6 waren getuige van het duel tussen de nummers één en drie in de competitie. Den Haag kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong via Gordon, nadat Erik Tummers van het ijs was gestuurd wegens Checking from Behind. Nathan Daly zorgde ervoor dat de teams met de score in evenwicht aan de tweede periode begonnen. Voor de voormalige Groninger was het zijn twaalfde goal van het seizoen.

Geruime tijd mocht Eaters hopen dat een treffer halverwege de wedstrijd van Jake Brenk voldoende was voor de volle buit. Uitgerekend John Gordon zat op de strafbank toen de snelle Amerikaan zijn 26e goal van het seizoen scoorde. David Lizotte pakte een assist en daarmee zijn eerste punt in Geleense dienst. Pas zeven minuten voor tijd kwam Den Haag wederom langszij. Op de powerplay via Gordon. Diezelfde speler schoot daarna in de overtime het extra punt de kleedkamer van de thuisclub in.