12 januari 200800:00

Door Joep Meijsen

Grizzlies pakken een zege

Groningen Grizzlies heeft de lange reeks van nederlagen doorbroken. Matt Tremblay was de held van de avond met drie goals en het winnende penaltyshot tegen Nijmegen Devils. Die laatste ploeg kan daarmee de hoop op de play-offs definitief afschrijven.

Het was een typische wedstrijd tussen twee ploegen die onderaan de ranglijst bungelen. Groningen haalde dit seizoen tot nu toe alleen nog maar punten tegen Nijmegen, terwijl dit bij de Devils zo'n beetje de meerderheid van de punten is. Het illustreert de tweedeling in de Nederlandse competitie, waarbij Amsterdam nog tussen deze twee ploegen en de rest inhangt.

De wedstrijd was rommelig, met veel fouten en matige passing, maar wel met behoorlijk veel werklust en een aantal goede hits. Bij Nijmegen kwam daarbij nog de kwaal die de ploeg al het hele jaar kwelt. Het scheppen van kansen gaat nog heel aardig, maar afronden blijft een groot probleem. Dat daarbij drie keer de paal werd geraakt en doelman Oosterwijk zich onderscheidde met een paar goede saves hielp daarbij niet.

Groningen speelde de eerste wedstrijd na de plotselinge komst en het razendsnelle vertrek van Alan Jacob. Mark Allen was op papier de coach en kan direct de eerste overwinning op zijn conto schrijven. Dat daarbij de topscorer in de eerste divisie van de afgelopen twee seizoenen ineens zijn scorende vermogen terugvond, was daarbij een stevige bonus. Vooral zijn shorthanded goal in de derde periode, waarbij hij een foutieve pass oppikte en Casper Swart in de bovenhoek klopte was een prima goal.

Grizzlies kwam meerdere keren op voorsprong in de wedstrijd, maar leek daar zelf niet helemaal raad mee te weten. De eerste goal viel al heel vroeg, toen Tremblay al na iets meer dan veertig seconden de puck achter Swart deponeerde. Een snelle soloactie van Josh Tataryn zorgde binnen de kortste keren voor de gelijkmaker. Hij mocht door het hart van de defensie zo opschaatsen en kon de puck tijdig opzij leggen naar Mike Rice die de puck in het open net kon schieten.

Diezelfde Tataryn zorgde vlak voor de pauze voor de 2-1, maar Groningen liet zich niet makkelijk verschalken. Lucas Fransen scoorde de gelijkmaker, gevolgd door de tweede treffer van Tremblay, waardoor het team weer op voorsprong kwam. De teams bleven op deze manier goals uitwisselen tot het eindsignaal van scheidsrechter Hengst, die solo mocht optreden vandaag.

In de verlenging kreeg Tataryn een gouden kans om de wedstrijd te beslissen, maar zijn inzet werd gestopt door Oosterwijk, die vervolgens ook nog alledrie de Nijmeegse penaltyshots keerde, waardoor de treffer van Tremblay voldoende was voor de winst. De Canadees koos voor exact dezelfde hoek als bij zijn shorthanded break-away en wist wederom tot scoren te komen.

Nijmegen wacht voor zaterdag de moeizame uitwedstrijd in Heerenveen, terwijl Groningen wellicht met nieuw zelfvertrouwen het zaterdag tegen Geleen mag opnemen.