Gijs tassone juich 0809

30 november 200800:00

Door Joep Meijsen

Grizzlies verlaten laatste plek

De samenstelling van de halve finales van de beker is bekend. Tilburg Trappers rekende in eigen huis af met Eindhoven Kemphanen en eindigt derhalve als nummer één in de competitie. Geleen was in een emotionele wedstrijd te sterk voor Utrecht, terwijl Groningen in eigen huis nogal ruim de baas was over Amsterdam.

Slechts één vraag moest er nog worden beantwoord op zondagavond. Wie sluit als nummer één de bekercompetitie af. Tilburg Trappers moest daartoe in eigen huis tegen Eindhoven Kemphanen één punt binnenhalen. Dat lukte ruimhartig. Trappers was de andere eredivisionist uit Noord-Brabant met 6-1. Kemphanen kwam al na 25 seconden spelen op voorsprong via Erik Hoogvliets, maar Tilburg stelde in het restant van de wedstrijd orde op zaken.

Taggart Desmet had twee goals en een assist voor Trappers, Niko Suoraniemi blijft goed op schot en ook de andere twee spelers uit de veelscorende eerste lijn van Trappers, Lance Monych en Matt Smith, waren weer succesvol. Tilburg mag komende dinsdag al meteen weer aan de slag, dan wacht de eerste halve finale. Amsterdam is het obstakel voor Trappers in de halve finale.

De andere twee wedstrijden waren feitelijk voor spek en bonen, maar leverden toch nog de nodige stof tot spreken op. Amsterdam leed in Groningen hun grootste nederlaag van het seizoen tot nu toe. Het team van Ron Berteling, al zeker van de vierde plaats, verloor de wedstrijd met 7-2. Via Andrew Winnik kwam de ploeg nog wel voor te staan, maar Lance Morrison had twee goals en drie assists in de verrassende Groningse zege.

Derek Bachynsky, Blair Tassone, Noel Coultice en Blair Levebvre troffen ook allemaal doel voor de Groningers. Andre Gill zette met de enige goal van de derde periode de eindstand op het scorebord. Door de zege verlaat Groningen op de laatste speeldag alsnog de laatste plaats op de ranglijst. Deze wordt overgedaan aan Utrecht Dragons, dat in Geleen met 6-2 verloor.

Het was de twaalfde nederlaag op rij voor de Utrechters. De ploeg dreigde zelfs in de derde periode het ijs te verlaten na onenigheid met de arbitrage. Het team verdween ook daadwerkelijk van het ijs, maar uiteindelijk werd de wedstrijd toch nog afgespeeld. Jake Brenk had twee goals en een assist in een wedstrijd die door Eaters pas in de derde periode werd beslist.

Bart van Roosmalen en in de slotfase Jozef Kubricky waren de doelpuntenmakers voor Utrecht. Erik Tummers had een goal en twee assists voor Eaters, terwijl Evan Shaw, Andrew Derton en Steve Farrer de andere treffers voor hun rekening namen. De helft van de Geleense goals werd op de powerplay gemaakt. Niet verwonderlijk aangezien beide teams in totaal bijna veertig minuten powerplay ontvingen.