22 juli 200500:00

Door [email protected]

Groen licht voor CAO

De NHL is 'back in business'. Op een NHLPA vergadering in New York keurden de spelers de nieuwe CAO massaal goed. En daarmee is het startsein gegeven voor een gloednieuwe NHL.

Ruim 200 spelers waren aanwezig in Toronto om de details van de nieuwe CAO door te nemen. De spelers die niet aanwezig waren konden via de website van de NHLPA hun stem uitbrengen. Met overweldigende meerderheid gaven de spelers aan gewoon weer te willen spelen.

Het hele seizoen 2004/05 kwam te vervallen, omdat eigenaren in de nieuwe CAO meer kostzekerheid wilden inbouwen. De salarissen van spelers werden de teams te hoog en men wilde dat via de CAO inperken. Met het salarisplafond dat nu in de CAO is verwerkt, hebben de eigenaren de strijd feitelijk gewonnen. Alle bestaande contracten worden ook nog eens met 24% in waarde verminderd.

Maar de nieuwe CAO omvat niet alleen financiële aspecten, maar ook nieuwe regelgeving. De exacte invulling wordt pas later vandaag bekend gemaakt, maar er druppelen al wel details naar buiten. In een poging ijshockey aantrekkelijker te maken wordt komend seizoen bijvoorbeeld de centerline offside afgeschaft, worden penalty shootouts ingevoerd en wordt de uitrusting van goalies kleiner gemaakt. Ook wordt een streng dopingbeleid ingevoerd en is afgesproken dat NHL-ers mee mogen doen aan de Olympische spelen van 2006.

Met de goedkeuring van de CAO breekt een drukke periode aan voor NHL-teams. De meeste teams hebben nog maar weinig spelers onder contract staan en moeten snel gaan bouwen. Als teams van gecontracteerde spelers af willen, dan dient dat binnen twee weken afgewikkeld te zijn. Anders telt het salaris van die spelers mee in de berekening van het salarisplafond.

Vrijdag pakken de Noord-Amerikaanse sportprogramma's groots uit met het eerste wapenfeit van het nieuwe seizoen: de loting voor de keuzevolgorde in de uitgestelde entry draft. De aandacht voor het evenement is extra groot omdat dit keer elk team in de gewogen loting een kans heeft de beste pick van de afgelopen jaren binnen te halen: mega-talent Sidney Crosby.

Vanavond om 22:00 uur Nederlandse tijd zal NHL commissioner Gary Bettman de draftvolgorde bekend maken. Om het geheel extra spannend te maken wordt van achter naar voren gewerkt. Als eerste wordt het team genoemd dat als 30e mag kiezen, en vervolgens opwerkend naar de felbegeerde eerste draftpick.

De website NHL.com heeft aangekondigd de loting live via internet uit te zullen zenden. Op dit moment is nog niet bekend via welke URL dat zal gebeuren.