Nl groeneveld concentr

7 mei 200700:00

Door Joep Meijsen

Groeneveld naar Bolzano

Oranje-doelman Phil Groeneveld heeft een nieuwe club. De Nederlandse-Canadees verdedigt komend seizoen het doel van HC Bolzano in de hoogste liga in Italië.

Het is alweer de derde club in Italië voor de inmiddels 32-jarige doelman. Het afgelopen seizoen speelde hij voor Alleghe, terwijl hij eerder bij Renon voor de lat stond. Groeneveld werd tijdens het afgelopen wereldkampioenschap in China nog uitgeroepen tot beste doelman. De Nederlandse-Canadees speelde een belangrijke rol bij de handhaving van Nederland in Division I.

Het afgelopen seizoen speelden internationals Marcel Kars en Chad Euverman voor het tweede team van Bolzano, dat een liga lager uitkomt in Italië. Groeneveld schakelde met Alleghe zijn nieuwe club uit in de kwartfinales van de play-offs. Met Renon haalde hij eerder de finale om het landskampioenschap.

Hij volgt de Letse doelman Sergey Naumov op en gaat een duo vormen met de Italiaanse nationale doelman Günther Hell. 'We waren afgelopen seizoen al dichtbij het aantrekken van Groeneveld, maar toen koos hij voor de aanbieding van Alleghe. Nu is het gelukkig wel gelukt hem aan te trekken', zegt voorzitter Dieter Knoll van de club uit Zuid-Tirol.

Groeneveld tekende afgelopen seizoen bij Tilburg Trappers, maar vertrok al na enkele dagen vanwege een betere aanbieding uit Italië. de doelman won twee landskampioenschappen met Amsterdam, maar miste daar het complete seizoen 2003/04 met een blessure. Hij debuteerde in 2005 bij oranje tijdens het olympische kwalificatietoernooi in polen.