6 april 200500:00

Door Joep Meijsen

Groeneveld op tijd present

Doelman Phil Groeneveld arriveert op tijd in Nederland om mee te reizen naar Hongarije voor twee oefenwedstrijden. De voormalige doelman van Amsterdam werd deze week met zijn club Les Dragons de Verdun uitgeschakeld in de play-offs van de NAHL.

Het Nederlandse team bereidt zich van 8 tot 10 april in Hongarije voor op het wereldkampioenschap in eigen land dat op 17 april begint. Oranje reist in ieder geval af zonder Marco Postma en Paul Kroon, die de afgelopen periode afvielen in de selectie van de teruggekeerde bondscoach Doug Mason. Voor het begin van het WK moet de selectie worden teruggebracht tot 23 spelers, drie goalies, acht verdedigers en twaalf aanvallers.

Nederland neemt twee doelmannen mee naar Hongarije. Eentje daarvan is in ieder geval Phil Groeneveld. De Nederlands-Canadees vertrok halverwege het seizoen bij Amsterdam Bulldogs en maakte het seizoen af bij Les Dragons de Verdun in de sterke North American Hockey League in Canada.

Zijn team werd echter in de kwart-finales van de play-offs uitgeschakeld door Thetford Mines. De best of seven-serie werd met 4-1 verloren, waarbij op vrijdagavond 1 april de beslissende wedstrijd in eigen huis met 4-6 werd verloren. Groeneveld speelde het grootste deel van de wedstrijd.

Nederland opent op zondag 17 april om half vijf 's middags het wereldkampioenschap tegen Roemenië. Andere tegenstanders voor Oranje tijdens het WK zijn Frankrijk, Italië, Estland en Litouwen. De speciale website van IJshockey.com gaat in de loop van komende week 'live'.