31 januari 200600:00

Groningen blijft winnen

Groningen Grizzlies is bijna zeker van de eerste plaats in de reguliere competitie. Zelf wonnen de Groningers de lastige uitwedstrijd in Tilburg met 4-6, terwijl concurrent Utrecht pas in overtime Zoetermeer kon afschudden. Hierdoor liep Groningen uit naar een voorsprong van vier punten met nog twee wedstrijden te gaan.

Utrecht  Zoetermeer 5-4 ( 0-0, 3-2, 1-2, 1-0)
Utrecht Dragons won vrijdagavond in een uiterst boeiende wedstrijd van Zoetermeer Panters. Inzet van deze wedstrijd was het thuisvoordeel in de halve finales waarin beide teams elkaar hoogstwaarschijnlijk wederom tegen zullen komen.

Ondanks een overwicht van de thuisploeg in de eerste periode bleef het doelpuntloos na twintig minuten. De Zoetermeerse goalie Jasper Maassen had daarbij aanzienlijk meer werk dan zijn collega Victor Boutrs Girgis.

Na acht minuten in de tweede periode wist Utrecht eindelijk Maassen te passeren. Er waren wel drie schoten achter elkaar voor nodig, want pas bij de tweede rebound van Brandon Roberts moest Maassen passen. De ban was gebroken want de omroeper was nauwelijks klaar met het vermelden van de gelijkmaker van Tony Demelinne toen Brandon Roberts zijn ploeg weer op voorsprong zette.

Vlak voor het einde van de tweede periode leek Utrecht afstand te nemen van de Panters door een shorthandedgoal van Jamie Molendyk. Zoetermeer toonde veerkracht door direct na de goal van Molendyk de aansluitingstreffer te scoren. De goal kwam op naam van Craig Deboice die een knappe solo afrondde.

Ondanks het feit dat scheidsrechtser Debbie Hengst weinig strafminuten uitdeelde, vielen toch alle goals in de derde periode met een man op de strafbank. De broers Demelinne scoorden allebei voor Zoetermeer en voor Utrecht was Jamie Molendyk succesvol. Twee minuten voor tijd leek de wedstrijd ook beslist te worden door Utrecht toen Pascal van Velde werd bestraft voor elbowing. Vreemd genoeg kwam de grootste kans tijdens deze minuten voor de vier Panters. Tony Demelinne en Craig Deboice konden echter een breakway niet verzilveren.

Hierdoor werd Robert van Laarhoven de man of the match. Al snel in de overtime mocht de ervaren Bosschenaar vrij aanleggen en liet met zijn schot Jasper Maassen kansloos.

Dankzij deze overwinning vergrootte Utrecht het gat naar Zoetermeer. De Panters staan nu zes punten achter Utrecht die nog tweemaal in actie komen. Zoetermeer komt nog driemaal in actie waarvan tweemaal tegen koploper Groningen.

Geleen  Tilburg 0-12 ( 0-2, 0-4, 0-6)
Geleen wist deze keer de schade redelijk te beperken. Christian van Sloun mocht voor het eerst uitkomen voor het tweede team van de Eaters. De reservegoalie van de Geleense hoofdmacht startte in de basis, maar werd in de 33e minuut vervangen door Guido Lejeune. Op dat moment stond de ploeg pas met 3-0 achter. Lejeune moest in het restant van de wedstrijd nog negen keer vissen. Het gemiddelde aantal tegentreffers van de Limburgers ligt dit seizoen rond de veertien per wedstrijd. Diederick Hagemeijer werd topscorer aan Tilburgse kant met vier treffers.

Tilburg  Groningen 4-6 ( 1-3, 3-1, 0-2)
De topper tussen Tilburg en Groningen resulteerde na afloop in veel discussie over de nieuwe richtlijnen van het scheidsrechterskorps. Tussen de straffen door maakten beide ploegen er een boeiende wedstrijd van. Tilburg liet wederom hun veerkracht zien, zoals zo vaak dit seizoen kwamen de Trappers terug van een achterstand.

Die achterstand liep Tilburg op in de eerste periode. Toch waren het de Tilburgers die op voorsprong kwamen na slechts twee minuten. Een inzet van Robbert Maas verdween via een Groningse schaats in het doel. Dankzij enkele straffen greep Tilburg het initiatief in het begin van de wedstrijd.

Toen het tijd was voor een aantal straffen voor het Tilburgse kamp, nam de ploeg uit het hoge Noorden het initiatief over. Op het moment dat Tilburg nog drie spelers overhad, boog Groningen snel de achterstand om in een 1-2 voorsprong. Jacco Borger en David Bartos waren verantwoordelijk voor de goals.

Bartos speelde overigens een prima wedstrijd en leek met zijn lange armen elke puck te kunnen veroveren. In de vijftiende minuut kon Brandon Doria eenvoudig de 1-3 binnen tikken. Het voorbereidende werk van Jacco Borger was fraai, de oud-speler van Heerenveen vergat alleen de puck over de lijn te duwen. Gelukkig was Doria in de buurt om dat klusje te klaren.

Groningen was ook in de tweede periode de betere ploeg maar binnen Ă©Ă©n minuut stond de wedstrijd op zijn kop. Twee identieke goals brachten beide ploegen in evenwicht. Ivy van den Heuvel en Diederick Hagemeijer scoorden in de rechterbovenhoek, en de vanghandschoen van Tom Korte bleek in die fase de zwakste schakel van de bezoekers.

Verderop in de tweede periode scoorde Hagemeijer de 4-3 voor de thuisploeg, zijn zesde goal van dit weekend. Het was tevens de derde Tilburgse goal in de beruchte rechterbovenhoek.

De laatste minuten van de tweede periode bleken wellicht beslissend te zijn. Met een gevaarlijke Tilburgse powerplay leek het Groningse fort te bezwijken. Tom Korte sleepte echter zijn ploeg door deze benauwde minuten toen Juha Kaari plotseling alleen op Björn van de Put mocht afrijden. Een eenvoudige klus voor de Fin die met gemak de puck over de vallende van de Put schoot.

Waren de straffen in de tweede periode vooral voor Groningen, in de derde periode waren het vooral Tilburgers die de strafbank mochten bezetten. De game-winning goal viel dan ook tijdens een Groningse powerplay. Brandon Doria pikte de puck op achter het doel en mocht zomaar de andere kant van het doel gaan bevolken. De 24-jarige Amerikaan liet dit buitenkansje niet onbenut en bracht zijn ploeg op een 4-5 voorsprong.

De laatste periode werd tevens gekenmerkt door vele chaotische taferelen voor beide goals en het mag een wonder heten dat er niet meer gescoord werd. Uitblinker bij de bezoekers was Allan Wong. Ondanks zijn kleine postuur blijkt de Canadees met Chinese roots een uiterst solide verdediger. Wong had het daarbij enkele malen flink aan de stok met Dennis Donders.

Enkele seconden voor tijd werd de eindstand bepaald op 4-6 door een empty netter van Matt Tremblay. De topscorer van de Eerste Divisie had overigens zijn vizier niet op scherp staan maar een leeg doel bleek geen probleem voor Tremblay.

Groningen kreeg deze week wel te maken met een flinke tegenvaller. De zeer waardevolle verdediger Ryan Dudgeon nam zondagavond in Stappegoor afscheid van de Eerste Divisie. De Canadees heeft een contract getekend bij EV Landsberg 2000 in Duitsland. Een flinke aderlating voor de Grizzlies zo vlak voor het einde van de reguliere competitie.

Eindhoven  Dordrecht 8-3 ( 4-1, 3-1, 1-1)
Als er een prijs zou bestaan voor meest wisselvallige ploeg dan was die ongetwijfeld gewonnen door de Dordrecht Lions. Knappe prestaties worden afgewisseld door onbegrijpelijke nederlagen. Voor de tweede keer binnen twee weken werd kansloos verloren van Eindhoven. Na de eerste periode waren de kansen van de Lions al behoorlijk geslonken.

Risto Mollen werd topscorer aan Eindhovense zijde met drie treffers terwijl Robin Hageman tweemaal wist te scoren voor Dordrecht. Dankzij de goede resultaten van Eindhoven is het gat tussen beide teams inmiddels nog maar drie punten. De strijd om de vijfde plek is dus nog volledig open.