Gijs pomponio 0809

24 januari 200900:00

Groningen naar vijfde plaats

Groningen Grizzlies wist eindelijk te winnen van Eindhoven Kemphanen. De voorgaande vier ontmoetingen eindigden in een zege voor Eindhoven. Dit keer was Groningen in eigen huis te sterk met 3-2.

Aan de overwinning viel weinig af te dingen. Met een indrukwekkende portie enthousiasme wist Groningen weer te winnen en steeg Grizzlies naar een vijfde plaats in de Eredivisie. Eindhoven wist dankzij de solide verdediging en de wederom ijzersterke goalie Matt Anthony toch lang in de wedstrijd te blijven. Een punt zou echter teveel zijn voor Eindhoven en te weinig voor het sterke Groningen.

De thuisploeg werd in Kardinge gesteund door een grote groep Duitse fans uit Nordhorn en omstreken. De groep Duitsers zorgden voor veel kabaal, sfeer en een feest dat zelfs na het laatste fluitsignaal nog doorging op de tribunes.

De eerste grote kansen waren voor de thuisploeg tijdens de eerste powerplay van de wedstrijd. Na acht minuten speelde Ram Sidhu zijn ploeggenoot Derek Bachynski goed vrij maar Bachynski zag zijn inzet worden gekeerd door Anthony. Even later was het alsnog raak op de powerplay. Blair Lefebvre vond met een prima pass de vrijstaande Nick Pomponio die simpel binnen schoot: 1-0.

Na de eerste treffer kwamen de eerste mogelijkheden voor de Brabanders. Met twee Grizzlies op de strafbank was Eindhoven dichtbij de gelijkmaker. Wel kreeg Grizzlies een enorme kans toen Preston Cicchine shorthanded op Anthony mocht afgaan maar niet kon afronden.

Aan het begin van de tweede periode kwam Eindhoven dan toch op gelijke hoogte. Een schot van Brent Patry werd nog gekeerd door Mathieu Blanchard maar de handige Kevin Galerno was alert en tikte de rebound binnen. Lang bleef de gelijke stand niet staan. Groningen kwam op een gelukkige manier op 2-1. Een misverstand in de Eindhovense verdediging stelde Ram Sidhu in staat om te scoren. Goalie Matt Anthony was uit zijn doel en zag Sidhu uit een lastige hoek de puck over de doellijn schuiven.

In de 34e minuut liet Groningen weer zien dat het met de powerplay goed is gesteld. Een schot van Noel Coultice werd door Nick Pomponio van richting veranderd voor de neus van Anthony: 3-1. Voor Pomponio was het de tweede treffer van de avond en zijn zeventiende treffer van het seizoen.

Eindhoven ging in de derde periode op jacht naar de aansluitingstreffer. Heel veel kansen leverde het niet op en Groningen bleef overeind. Uiteindelijk viel de 3-2 anderhalve minuut voor het verstrijken van de speeltijd. Kevin Galerno noteerde zijn tweede van de avond en bezorgde de Groningse fans daarmee een benauwde laatste minuut. Coach Leo van den Thillart haalde snel zijn goalie van het ijs voor een extra veldspeler. In de slotminuut leverde dit nog genoeg kansen en hectiek op voor het doel van Groningen. De grootste kans was voor Galerno. De kleine, behendige aanvaller dook op voor Blanchard maar de Canadese goalie wist de hattrick van Galerno te voorkomen.

De 3-2 zege werd door het publiek en spelers uitgebreid gevierd na afloop. De overwinning voor Groningen betekende dat de ploeg stijgt naar de vijfde plaats. Amsterdam staat nu zesde met een punt minder maar de Amsterdammers hebben ook nog een wedstrijd tegoed. Tegenstander Eindhoven staat achtste maar kan door de diverse inhaalwedstrijden ook nog boven Groningen komen. Kemphanen heeft vier punten minder en twee wedstrijden minder gespeeld dan Groningen.