15 januari 200900:00

Groningen pakt winst in derby

Groningen Grizzlies won woensdagvond de noordelijke derby tegen Heerenveen met 5-1. In Thialf nam Derek Bachynski een goal en twee assists voor zijn rekening in de met negenhonderd toeschouwers goedbezochte wedstrijd.

De uitslag betekent dat Groningen over Heerenveen heen klimt naar de zesde positie op de ranglijst. Flyers staat met twee minuten minder op de zevende plaats, maar heeft nog wel drie wedstrijden minder gespeeld. Na de nederlaag tegen Utrecht afgelopen weekeinde betekent de thuisnederlaag tegen Groningen echter de tweede gevoelige knauw in enkele dagen tijd.

Op de Groningse zege viel ook weinig af te dingen. De ploeg speelt bij vlagen fris combinatie-ijshockey en kan het daar iedere tegenstander lastig mee maken. In de eerste pauze leidde de ploeg van Sergey Yashin al met 0-2 dankzij treffers van Reinier Holthof en Lance Morrison, die na weken van blessureleed zijn rentree maakte in de ploeg. Voor Holthof was het zijn derde seizoenstreffer.

De échte mokerslagen voor Heerenveen volgden echter vroeg in de tweede periode. Aan het slot van de eerste periode waren achter elkaar Nick de Jong en Erik Landman tegen straffen opgelopen. Binnen 29 seconden na de herstart had Nick Pomponio de powerplaygoal al achter Sjoerd Idzenga liggen. Drie minuten later maakte Derek Bachynski er zelfs 0-4 van.

Oud-Flyer Jeroen van Olphen werd kort daarna naar de strafbank gestuurd, waarna Nick de Jong zijn vijfde powerplaygoal van het seizoen wist te scoren. Het bleek niet het begin van een geweldige comeback voor Flyers. Scherpschutter Blair Lefebvre van Groningen bepaalde in de 31e minuut de eindstand, waarna de wedstrijd zonder verdere bijzonderheden naar het einde liep. De tweede overwinning op rij voor Grizzlies op de traditionele rivaal uit het noorden.