Grizzlies kardinge fisheye3

1 september 201516:45

Door Joep Meijsen

Groningen trekt zich terug

Enkele dagen na de bekendmaking dat alle deelnemers aan de BeNeLiga zich hadden ingeschreven, haakt de eerste club alweer af. Groningen trekt zich terug. Mogelijk gaat hierdoor de competitieopzet op de schop.

Groningen stelt in een reactie weliswaar de nivellering in het Nederlandse ijshockey toe te juichen, maar zelf niet te willen deelnemen. 'Door het vertrek van enkele ervaren en bepalende spelers, zal het niveau van het team niet omhoog gaan. Daar waar in tegenstelling tot GIJS Groningen veel teams zich hebben kunnen versterken of bepalende spelers wel hebben kunnen behouden.'

De reactie lijkt erop te wijzen dat Groningen vreest niet competitief mee te kunnen spelen in de nieuwe BeNeLiga en daarom een niveau lager uit wil komen met het oog op de toekomst. 'Om te voorkomen dat we te veel gaan leunen op de nog overgebleven ervaren spelers, heeft Gijs besloten om op het niveau te blijven waar het de afgelopen jaren zeer succesvol is geweest, namelijk de Eerste Divisie. De keus is gemaakt om op deze manier de talentvolle jeugdspelers sneller en makkelijker te laten aansluiten bij het eerste team.'

Die eerste divisie waar Groningen aan gaat deelnemen ziet er echter heel anders uit dan de competitie van de afgelopen jaren. Er spelen vooral tweede teams in van clubs die wel met een team gaan uitkomen in de BeNeLiga, terwijl ook de nationale vrouwenploeg een plek krijgt in de Eerste Divisie. Daarmee is het een flinke stap achteruit voor de noordelijke ijshockeyploeg.

Groningen was geplaatst in Poule A met Amsterdam, Antwerpen, Den Haag, Dordrecht, Heerenveen, Herentals, Turnhout en Zoetermeer. Deze groep lijkt op dit moment de sterkste van de twee poules van de BeNeLiga te worden. Eerder viel vanuit poule B al Utrecht weg, waardoor beide groepen nu weer evenveel teams tellen. Als de opzet ongewijzigd blijft, spelen alle teams nu veertien wedstrijden in de reguliere competitie.

Het is echter de vraag of de opzet ongewijzigd blijft. 'De organisatie van de BeNe-league bekijkt momenteel of de competitieopzet hierdoor gewijzigd dient te worden. Meer informatie hierover volgt spoedig', zo wordt gemeld.