Gijs pomponio 0809

18 december 200800:00

Groningen verrast Heerenveen

Groningen Grizzlies stuntte in eigen huis door koploper Heerenveen Flyers te verslaan. Mede dankzij twee treffers van Derek Bachynski boekte Groningen een 4-3 overwinning en nam daardoor afstand van de rode lantaarn.

Een overwinning voor Groningen lag bepaald niet in de lijn der verwachtingen. Sinds de terugkeer van Groningen op het hoogste niveau gingen de acht voorgaande derby's tegen Heerenveen verloren.

De thuisploeg begon sterk in een met 450 toeschouwers gevuld Kardinge. Flyers-goalie Sjoerd Idzenga moest een flink aantal keren in actie komen. In de achtste minuut moest Idzenga eindelijk toezien dat de puck in het net verdween. Blair Lefebvre opende de score voor Groningen met zijn zevende goal van het seizoen. Sinds de komst van Lefebvre is er toch een opleving tot stand gekomen in Groningen. Samen met Derek Bachynski en Lance Morrison lijkt Lefebvre te zorgen voor het broodnodige succes in Groningen.

Flyers wist zich te herstellen in het tweede gedeelte van de periode. De ploeg van Chris Eimers wist een aantal kansen te creëren en dat leverde na vijftien minuten de gelijkmaker op.
Van dichtbij scoorde William Reber de gelijkmaker en zijn zevende doelpunt van het seizoen.

De tweede periode ging gelijk op waar beide ploegen de mogelijkheden kregen om de voorsprong te pakken. Halverwege de periode kreeg Heerenveen een unieke kans maar een penalty shot was niet besteed aan Michael Nason. Even later was het alsnog raak voor Heerenveen. Erik Landman wist zijn ploeg de 1-2 voorsprong te geven dankzij een shorthanded goal. Landman veroverde de puck in het eigen vak en wist unassisted Mathieu Blanchard te verschalken. Heerenveen wist echter de voorsprong niet mee te nemen naar de kleedkamer. Een volgende straf tegen Jacco Landman werd de bezoeker fataal. Binnen tien seconden wist Derek Bachynski de gelijkmaker binnen te prikken.

Groningen trok de wedstrijd naar zich toe in de derde periode. In de eerste acht minuten scoorde Groningen tweemaal en daarmee de wedstrijd te beslissen. Nick Pomponio en wederom Derek Bachynski waren de doelpuntenmakers. Heerenveen wist geen overtuigend offensief in te zetten. Toch werden de laatste minuten nog hectisch voor Groningen dankzij de aansluitingstreffer van Jamie Visser. Groningen hield echter stand en de 4-3 bleef op het scorebord staan.

Groningen is door de zege even verlost van de rode lantaarn. Deze is nu in bezit van Amstel Tijgers.