NHL guy lafleur

4 mei 200900:00

Door [email protected]

Guy Lafleur veroordeeld

IJshockeylegende Guy Lafleur zit in diepe problemen met de Canadese justitie. De voormalige ster van de Montréal Canadiens kan dankzij zijn zoon tot maximaal 14 jaar achter de tralies verdwijnen.

Guy Lafleur was één van de meest spraakmakende ijshockeysterren van zijn tijd. De begaafde winger speelde maar liefst 17 seizoenen in de NHL. Zijn NHL-carrière speelde zich af bij de Montréal Canadiens, New York Rangers en Quebec Nordiques. Zijn meest succesvolle periode was in Montréal. Gedurende zijn 14 jaar bij ‘Les Habs' vergaarde hij vijf Stanley Cups en werd hij de all-time topscorer van de club. Hij noteerde in totaal 1.246 punten voor de ploeg uit Quebec.

Lafleur was - naast een productieve speler - ook één van de meest populaire spelers van de Canadiens. Zo lanceerde hij bijvoorbeeld ook een muziekalbum. Op sportief vlak won Lafleur veel individuele prijzen. Zo claimde hij drie keer de Art Ross Trophy als topscorer van de NHL. Nadat hij in 1985 zijn schaatsen aan de wilgen hing, werd hij in 1988 opgenomen in het Hockey Hall of Fame. Interessant genoeg speelde hij daarna nog wel enkele seizoenen in de NHL.

277568.bin?size=404x272

In Nederland is Lafleur vooral bekend vanwege zijn onzachte aanraking met Nederlands international Rick van Gog. Tijdens zijn eerste wedstrijd voor het Canadese team tijdens WK van 1981 werd Lafleur volkomen legaal tegen de vlakte gereden door de Nederlands international. Lafleur ontving een slechte pass en hield zijn hoofd laag om de puck te volgen, waarna Van Gog de speler checkte. Lafleur werd afgevoerd en kwam niet meer terug op het ijs. Ook zonder Lafleur had Canada geen moeite met Nederland getuige de 8-1 overwinning.

Op dit moment zit Lafleur dik in de problemen. Lafleur's 23-jarige zoon Mark is de laatste jaren regelmatig in aanraking gekomen met justitie en werd in 2007 ook veroordeeld tot een straf. Toen hij onder borg werd vrijgelaten was één van de voorwaarden dat hij onder toezicht van zijn vader zou blijven. Tijdens die periode mocht hij het huis van Guy Lafleur ook niet verlaten. Dit blijkt echter wél gebeurd te zijn, waarna Guy Lafleur hierover een valse verklaring heeft afgelegd.

Lafleur reed zijn zoon ondermeer naar een hotel, zodat deze contact kon hebben met zijn 16-jarige vriendin. Deze zaak kwam recentelijk aan het licht, waarop justitie een zaak begon. Lafleur is inmiddels schuldig bevonden en zal op begin juni horen welke straf hij tegemoet kan zien. Zelf vindt de voormalige ijshockeyer dat hij niks verkeerds heeft gedaan. Ook zijn advocaat Jean-Pierre Rancourt is hiervan overtuigd. ‘Het is erg triest, hij hoopte op vrijspraak.'

Gelukkig voor Lafleur heeft de uitspraak geen gevolgen voor zijn werkzaamheden voor de Montréal Canadiens. Lafleur blijft gewoon werkzaam als ambassadeur laat de club weten.