13 juli 200600:00

Door [email protected]

Habs strikken Samsonov

De Montreal Canadiens hebben woensdag Ă©Ă©n van de meest gewilde free agents van de markt gehaald. Sergei Samsonov tekende een contract voor twee jaar bij de Habs. Richard Zednik verlaat de Canadiens, terwijl David Aebischer verlengde en Mike Johnson overkomt uit Phoenix.

Het waren op Ă©Ă©n dag nogal wat veranderingen voor de Canadiens. GM Bob Gainey is vooral in zijn nopjes met het contracteren van Samsonov. 'We hebben er een snelle, scorende winger bij. En ik denk dat snelheid in de nieuwe NHL belangrijker is dan massa.'

Samsonov werd in 1997 als achtste gedraft door de Boston Bruins. De 27-jarige Rus speelde daar vervolgens bijna acht seizoenen, maar werd begin 2006 naar Edmonton getrade. Bij de Oilers was hij in 43 wedstrijden goed voor 9 goals en 22 assists. In zijn NHL-carriere scoorde hij in 592 wedstrijden 182 goals en 249 assists.

Goalie David Aebischer tekende een nieuw contract voor een jaar bij de Canadiens. De 28-jarige Zwitser kwam afgelopen seizoen over vanuit Colorado in ruil voor Jose Theodore. Aebischer zal komend seizoen 1,9 miljoen dollar verdienen en zal met Cristobal Huet om een basisplaats moeten vechten.

Winger Mike Johnson komt over vanuit Phoenix. De 31-jarige Canadees tekende in 1996 ongedraft een contract bij de Toronto Maple Leafs. Hij speelde vier seizoenen voor de Leafs alvorens naar Tampa Bay te gaan in een trade waarbij Darcy Tucker naar de Leafs kwam. Na twee seizoenen werd Johnson naar Phoenix getrade, waar hij vijf seizoenen speelde. In 582 NHL-wedstrijden scoorde hij 120 goals en noteerde 226 assists. De top zes winger heeft de Habs alleen een 4e ronde draftpick in 2007 gekost.

Richard Zednik verlaat de Canadiens. De 30-jarige winger was ontevreden en wilde Montreal verlaten. De Habs hebben aan zijn wens voldaan door hem naar Washington te traden. Zednik werd in 1994 ook door de Capitals gedraft en speelde zijn eerste zes NHL-seizoenen daar. Zednik tekende afgelopen seizoen voor 18 goals en 14 assists in 73 wedstrijden. In totaal scoorde hij in 622 wedstrijden 177 goals en 148 assists. Voor Zednik krijgen de Canadiens alleen een derde ronde draftpick in 2007 terug.