3 december 200600:00

Door Joep Meijsen

Halve finales beker bekend

De halve finales van de beker zijn bekend. Tilburg Trappers speelt komende weekeinde met het thuisvoordeel tegen Amsterdam, terwijl Nijmegen en Geleen de andere halve finale spelen. Wie in die serie het thuisvoordeel heeft wordt komende woensdag beslist.

Dat is de uitkomst van de wedstrijden van zondagavond. Amsterdam verloor met 5-3 in Tilburg en bleef daardoor op 13 punten staan. Omdat Eaters Geleen in eigen huis met 3-2 te sterk was voor Den Haag, klommen de Limburgers tot boven Amsterdam. Als de ploeg van Dave Hyrsky woensdag in Heerenveen twee punten of meer pakt, heeft Eaters het thuisvoordeel in de halve finale.

Daarmee valt het doek voor Heerenveen, dat definitief volgende week kan toekijken. Den Haag was al eerder geëlimineerd. De halve finales worden komend weekeinde afgewerkt. Het definitieve schema kan pas worden gepubliceerd als de wedstrijd van woensdag gespeeld is.

In eigen huis toonde Trappers zich gretiger dan Amsterdam, dat toch lange tijd in de wedstrijd bleef. Duels tussen Amsterdam en Tilburg zijn dit seizoen toch weer iets bijzonders, zoals ook bleek uit een confrontatie tussen Nick Boucher en Joe Pelletier, die elkaar nog tijdens de warming-up zo'n beetje te lijf ging.

Deze agressie was in de wedstrijd minder te merken, al hielp het warrige en onevenwichtige fluiten van scheidsrechter Van der Waarden daarbij niet. Tilburg kwam via twee treffers van Doug Stienstra op voorsprong. Eerst stond hij tijdens een powerplay vogelvrij voor Pelletier, die hij door de puck slim te tillen verschalkte. Enkele minuten later kwam hij precies op het juiste moment van de bank om een pass van Bjorn Willemse te accepteren en alleen op de Amsterdamse doelman af te schaatsen.

Amsterdam had in de eerste periode veel puckbezit, zonder écht gevaarlijk te worden. Dat veranderde in de tweede periode. De echo van het fluitsignaal van de scheidsrechter was amper weggestorven toen Jamie Schaafsma aan Christoffer Drugge de kans bood zijn eerste treffer in Amsterdamse dienst binnen te schieten.

Dit gebeurde op een powerplay. De volgende situatie met een man meer liep minder goed af voor de Amsterdammers. Peter van Biezen werd op snelheid weggestuurd door Daryl Bat voor een prima shorthanded goal. Drie minuten later was het weer gelijk. Eerst mocht Jamie Schaafsma op de backhand scoren na een uitstekende pass van achter het doel van Matt Korthuis. Een treffer uit het boekje.

Niet veel later was het Anders Bertilsson die de gelijkmaker binnenschoot na een rebound van Martin Trommelen. Amsterdam was weer helemaal terug in de wedstrijd. Een mooie actie van Stanislav Nazarov van achter zijn eigen doel, leverde een paar minuten voor het einde van de periode de uiteindelijk winnende treffer op. De geboren Rus draaide zijn lichaam in een soort pirouette voor het doel en tilde de puck hoog het net in achter Pelletier.

De derde periode was daarna een beetje een teleurstelling. Het leek erop alsof Amsterdam het een beetje liet lopen, terwijl het van Trappers allemaal niet meer hoefde. De enige treffer werd gescoord door Jeff Paul toen Tilburg met twee man meer op het ijs stond. Het schot leek onderweg van richting te worden veranderd om de doelman van Amsterdam kansloos te laten.

Geleen wist dat het genoeg had aan een overwinning vanavond om Heerenveen definitief van zich af te schudden. Eaters profiteerde van twee goals van Jamie Visser en een treffer van Brian McGarry om inderdaad de benodigde punten binnen te slepen. De Canadese aanvaller was ook nog goed voor twee assists.

Jan-Jaap Natte en Andri Salomonson scoorden de Haagse goals in de 3-2 voor Eaters. Daarmee weet Eaters dus wie de tegenstander is in de halve finales van de beker en weet de ploeg ook dat het thuisvoordeel voor het grijpen ligt in Thialf.

Geleen had zondagavond behalve de Zweed Ivarsson nog een andere nieuwe buitenlander in de opstelling. De Duitse aanvaller Heiko Hirsch maakte zonder verdere aankondiging zijn debuut bij de Limburgers. Hirsch was mogelijk eerder al op proef bij Geleen.

De 23-jarige aanvaller is afkomstig uit de jeugdopleiding van Krefeld en speelde de afgelopen jaren voor de Grefrather Panters in de Regionalliga in Duitsland, het vierde niveau, en Black Devils Niederrhein, dat nog een niveau lager uitkomt.