NHL DEL hamburg logo

26 november 200600:00

Hamburg ontslaat coach

Hamburg Freezers heeft de primeur van dit seizoen te pakken. Coach Mike Schmidt is de eerste trainer van dit seizoen die voortijdig zijn biezen kan pakken. Na de nederlaag op vrijdag besloot het bestuur van Hamburg om Schmidt te ontslaan.

Voor Mike Schmidt was het ontslag bepaald geen verrassing. Al enkele weken hing het zwaard boven het hoofd van de 45-jarige Canadees. Na de 1-0 nederlaag in Iserlohn van afgelopen vrijdag was de positie van Schmidt onhoudbaar.

Daarmee komt een einde aan een teleurstellende periode voor de club. Eind 2005 werd Schmidt trainer van Hamburg als opvolger van Dave King. In totaal was Schmidt 82 wedstrijden lang trainer van Hamburg maar wist slechts 43 keer te winnen. Al sinds het begin van dit seizoen vallen de prestaties van Hamburg tegen. De club uit de Hanzestad staat al geruime tijd in de onderste regionen van de ranglijst. Op dit moment staat Hamburg op een elfde plaats met 34 punten uit 25 wedstrijden.

Aan het begin van het seizoen waren de verwachtingen nog erg hoog gespannen in Hamburg. Zowel voorzitter Boris Capla als Mike Schmidt waren in de veronderstelling dat hun ploeg mee zou doen om de eerste plaats. In werkelijkheid kwam van deze dromen niets terecht. Schmidt maakte vaak een onzekere indruk na de nederlagen en de pers verweet hem ook gebrek aan daadkracht.

De opvolger van Schmidt is al meteen gepresenteerd. Bill Stewart neemt de taken over als hoofdcoach van zijn landgenoot Schmidt. Stewart is bepaalde geen onbekende in het Duitse ijshockey. ‘Psycho Bill', zoals de bijnaam van Stewart luidt, behaalde met Mannheim de landstitel en de beker en in 2004 wist Stewart Krefeld te behoeden voor degradatie.

Zondag stond Stewart al in de spelersbank en zag zijn ploeg ook winnen van Mannheim. Na verlenging won Hamburg met 4-3 van Mannheim dankzij een game winning goal van Greg Classen. Mannheim leek lange tijd op weg naar de zege in Noord-Duitsland. Pas elf seconden voor het einde van de wedstrijd schoot Hamburg-speler Brad Smyth zijn ploeg op gelijke hoogte.

Overige wedstrijden

Frankfurt beleefde een eenvoudige middag in eigen huis tegen Duisburg. Zoals zo vaak dit seizoen verspeelde Duisburg wederom een wedstrijd in één periode. Al na de eerste periode stond Frankfurt al met 3-0 voor. Pas halverwege de tweede periode bij een 4-0 achterstand deed Duisburg voor het eerst iets terug. Uiteindelijk won Frankfurt met 6-3.

Krefeld wist in Hannover te winnen na het nemen van penalty shots. De sterren van deze wedstrijd stonden in het doel. Alexander Jung en Reto Pavoni waren beiden in bloedvorm en vooral Pavoni stal de show aan de zijde van Krefeld. Hannover kreeg enorme kansen aan het einde van de derde periode en in de verlenging. Pavoni wist echter zijn doel schoon te houden hoewel hij een aantal keren de hulp nodig had van de lat. Krefeld bleek uiteindelijk het beste in het nemen van penalty shots. Herberts Vasiljevs schoot het beslissende penalty shot langs Jung.

De wedstrijd tussen Iserlohn en Straubing werd pas beslist in de verlenging. Richard Rochefort scoorde na anderhalve minuut in overtime de winnende goal.

Landskampioen Berlijn blijft in de problemen. Op bezoek in Augsburg verloor Berlijn na het nemen van penalty shots. In de reguliere speeltijd bleef de stand op 3-3 steken. Overigens kwam Berlijn tot drie maal toe terug van een achterstand. Craig Darby wist uiteindelijk het winnende penalty shot te scoren voor Augsburg.