6 oktober 200500:00

Door [email protected]

Harde klap voor Sundin

Hoe wrang kan het leven zijn. Anderhalf jaar lang ligt de NHL stil. En als er dan eindelijk weer gespeeld wordt, krijg je in de eerste paar minuten een puck op je oog. Het overkwam Maple Leafs captain Matts Sundin. Hoe lang hij is uitgeschakeld is onbekend.

Bijna 20.000 fans zaten er helemaal klaar voor woensdagavond. De Leafs gingen goed van start, maar de eerste domper kwam al na zeven minuten. Ottawa's Brian Smolinksi schoot de puck het Leafs verdedigingsvak in, maar de puck raakte daarbij Sundin in het gezicht. De captain van Toronto verliet het ijs en keerde niet meer terug.

In het ziekenhuis bleek een stuk bot verbrijzeld te zijn, waardoor de Zweed lange tijd uitgeschakeld kan zijn. De Leafs houden de optie van een operatie en natuurlijk herstel open, maar doen geen uitspraken over de lengte van de blessure.

Een tweede blessure-tegenslag volgde later in de wedstrijd. Leafs forward Jeff O'Neill vloog bij een aanval over Sens goalie Dominik Hasek heen en belandde tegen het doel. Daarbij blesseerde hij zijn schouder zodanig dat hij donderdag niet meetrainen.

En dat was nog niet de einde van de ellende voor de Leafs-fans. Nieuwkomer Erik Lindros leek een droomdebuut te maken, toen hij met anderhalve minuut te gaan de 2-1 binnenschoot. Helaas voor hem scoorde Sens captain Daniel Alfredsson dertig seconden later de gelijkmaker, waarna Ottawa de eerste shootout ooit in de NHL overtuigend won.

The Great Debutes
Elders in de NHL beleefde Wayne Gretzky zijn coaching-debuut, alhoewel dat wat ondersneeuwde door de terugkeer van Todd Bertuzzi in de NHL. In een lastige ontmoeting met powerhouse Vancouver Canucks leed Phoenix een 2-1 nederlaag. Beide goals kwamen van de stick van Canucks captain Markus Naslund.

Toch heeft Gretkzy er alle vertrouwen in dat dit team nog potten gaat breken. 'We hebben hier in Phoenix een compleet nieuw team op het ijs gezet. En als je het vergelijkt met waar we drie weken geleden waren, dan is dit al een enorme sprong voorwaarts', zei Gretzky na afloop.

Sidney Crosby moest ook een nederlaag incasseren op zijn NHL-debuut. De 18-jarige Canadees verloor met de Penguins met een overtuigende 5-1 van de New Jersey Devils. Crosby tekende wel voor een assist op de enige goal van de Pens. Zijn assist op Mark Recchi leidde tot een fraai uitgevoerd powerplay doelpunt.

Pittsburgh captain Mario Lemieux vierde woensdag zijn 40e verjaardag. Crosby woont momenteel bij de familie Lemieux thuis, maar had nog geen kans gezien een kado voor zijn gastheer te kopen. Lemieux kon zich er wel iets bij voorstellen. 'Hij heeft vandaag een drukke dag.'

Een heel ander type debuut maakte de Rus Alexander Ovechkin bij de Washington Capitals. In zijn eerste NHL-wedstrijd scoorde Ovechkin twee keer in een 3-2 overwinning voor de Caps. Beide goals kwamen binnen 90 seconden van een doelpunt van de Columbus Bluejackets. Hij wordt daarmee de eerste Capital ooit die op zijn debuut twee keer scoorde.

'Het is een droom die uitkomt', zei Ovechkin na de wedstrijd. 'Ik speel in de NHL. Eerste wedstrijd, we winnen.' Columbus coach Gerard Gallant kon het spel van Ovechkin ook wel waarderen. 'Hij alleen was de toegangsprijs vanavond al waard.'