Nl hartogs closeup 0708

7 april 200800:00

Door Joep Meijsen

Hartogs leert in Heist

Bondscoach Tom Hartogs vond de oefenwedstrijd tegen België nuttig. 'Iedere oefenwedstrijd is belangrijk. Nu zullen we de moeilijke beslissingen moeten nemen rondom de definitieve selectie.'

Sommige selectievraagstukken lossen zichzelf op. Mike Dalhuisen en Mitch Bruijsten beginnen beide pas aan de play-offs in de USHL en moeten dus het wereldkampioenschap in Oostenrijk aan zich voorbij laten gaan. Dat geldt ook voor de geblesseerde Rody Jacobs van Tilburg Trappers. De ook in de USHL spelende Diederick Hagemeijer is er wel bij.

Anderzijds komen er nog verschillende spelers bij die de wedstrijd in België hebben gemist. Phil Groeneveld is volgens planning op tijd klaar met de play-off-finale in Italië en is op tijd in Innsbruck voor de eerste wedstrijd. Belangrijk is ook het feit dat center Doug Stienstra definitief in actie komt tijdens het WK. Hij keert deze week terug uit Canada. Stienstra wordt redelijk algemeen gezien als de beste speler in de Nederlandse competitie afgelopen seizoen.

Ook Jamie Schaafsma, dit seizoen een uitblinker in Italië, voegt zich nog bij de selectie en dat geldt ook voor Chad Euverman. Deze speelde de afgelopen periode voor een senior-team in West-Canada, waarmee hij probeerde zich te plaatsen voor de finale om de Allan Cup. Hij speelde voor een team waar tot voor kort ook Kip Noble voor uitkwam.

Naar verwachting wordt de definitieve selectie vroeg deze week bekend. Hartogs: 'Het zal niet makkelijk worden om sommige jongens te vertellen dat ze niet mee gaan. Er is goed getraind en hard gewerkt.' Oranje vertrekt later deze week al, waarbij nog een oefenwedstrijd tegen Italië op het programma staat. Het WK begint komende zondag met de wedstrijd tegen Kazachstan.

Over de wedstrijd tegen België was Hartogs duidelijk. 'De eerste periode was wat rommelig, maar we waren wel de betere ploeg. Ik ben er ook vrij zeker van dat we een doelpunt scoorden, maar dat werd blijkbaar niet gezien. De tweede periode speelden we veel meer het ijshockey dat ik graag zie en pakten we duidelijk het voordeel. In de slotperiode ging er veel mis, maar heb ik het laten lopen om duidelijk te maken waar de tekortkomingen zitten.'